Gulasz z łososia
1. Obrane cebule kroimy w kostkę. Z jednej umytej i osuszonej cytryny ścieramy skórkę, następnie przekrawamy na pół i wyciskamy sok. W garanku rozgrzewamy masło klarowane, przekładamy pokrojoną cebulę i skórkę cytrynową, chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Wlewamy bulion, sok z cytryny, dodajemy mrożony groszek, mieszamy i gotujemy 5 minut. Do śmietany dodajemy mąkę kukurydzianą, mieszamy i łączymy z bulionem, doprowadzamy do wrzenia.
2. Łososia krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, odkrawamy skórę i kroimy w kostkę. Przekładamy do bulionu ze śmietaną, doprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatołową i gotujemy 10-15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Myjemy drugą cytrynę, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Gulasz przekładamy do miseczek, dekorujemy ćwiartką cytryny i podajemy z ryżem jaśminowym albo czosnkową bagietką.
Zobacz również: