Gulasz z pieczarkami i marchewką
1. Cebulę obrać, posiekać. Mięso pokroić w niedużą kostkę.
2. Połowę oleju rozgrzać na patelni, włożyć mięso i posiekany tymianek, smażyć, by się zrumieniło ze wszystkich stron, doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru. Dodać cebulę, zeszklić, wlać bulion, zagotować, zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem 15 minut.
3. Marchew obrać, pokroić w małą kostkę, dodać do mięsa. Dusić razem na małym ogniu 25 minut.
4. Grzyby oczyścić, pokroić, przesmażyć na pozostałym oleju 3 min. Dodać do gulaszu. Wlać śmietanę, dusić 4 minuty. Mąkę wymieszać z 3 łyżkami wody, dodać do potrawy, jeszcze chwilę gotować mieszając. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać, posypać gulasz.