Reklama

Reklama

Gulasz z pieczarkami i marchewką

Składniki

  • 60 dag karkówki
  • 2 duże cebule
  • 3 marchewki
  • 20 dag pieczarek
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany 22 proc.
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 gałązki tymianku
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, cukier

1. Cebulę obrać, posiekać. Mięso pokroić w niedużą kostkę.

2. Połowę oleju rozgrzać na  patelni, włożyć mięso i posiekany tymianek, smażyć, by się zrumieniło ze wszystkich stron, doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru. Dodać cebulę, zeszklić, wlać bulion, zagotować, zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem 15 minut.

3. Marchew obrać, pokroić w małą kostkę, dodać  do mięsa. Dusić razem na  małym ogniu 25 minut.

4. Grzyby oczyścić, pokroić, przesmażyć na pozostałym oleju 3 min. Dodać do gulaszu. Wlać śmietanę, dusić 4 minuty. Mąkę wymieszać z 3 łyżkami wody, dodać do potrawy, jeszcze chwilę gotować mieszając.  Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać, posypać gulasz.

Reklama

Najgorszy rodzaj tłuszczu! Sprawdź, jakich produktów unikać

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy