1. Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski.
2. Umyte marchewki, kalarepy, a także cebule obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Szczypiorek grubo siekamy.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy paski wieprzowiny, oprószamy pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Smażymy 4-5 minut na jasnozłoty kolor. Przekładamy na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy pokrojone marchewki i kalarepy, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu 6-8 minut. Następnie dodajemy cebulę i chwilę dusimy.
4. Śmietanę mieszamy z mąką i łączymy z warzywami w bulionie. Dodajemy podsmażone mięso i połowę szczypiorku, doprowadzamy do wrzenia. Gulasz posypujemy szczypiorkiem i podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami.
Zobacz także: