Reklama

Gulasz zapieczony z mięsem i boczniakami

Aromatyczny, rozgrzewający gulasz z leśnymi grzybami. Gulasz możesz przygotować wcześniej a zapiec dopiero tuż przed podaniem.

Składniki

  • 500 g mięsa, np. łopatki wieprzowej
  • 400 g boczniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu grzybowego lub warzywnego
  • 100 g serka topionego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • po ½ łyżeczce suszonego tymianku i rozmarynu
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Umyte mięso pokrój w kostkę, oprósz mąką. Cebule drobno posiekaj. Boczniaki umyj, osusz, pokrój w cienkie paski. 

2. W garnku zagotuj bulion. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć mięso, obsmaż na rumiano. Przełóż do garnka z bulionem i gotuj, aż mięso zmięknie. Na patelnię, na której smażyło się mięso wrzuć cebulę oraz boczniaki. Dodaj zioła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając smaż ok. 10 min. Włóż do garnka z mięsem. Dodaj pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Podgrzewaj mieszając, aż serek się rozpuści. Dopraw do smaku. 

Reklama

3. Z ciasta wytnij kółka. Gulasz przełóż do kokilek lub żaroodpornych naczyń. Przykryj kółkami wyciętymi z ciasta (lekko dociskając do brzegów naczyń). Na środku zrób małe nacięcie. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 15-20 min w temp. 180°C.

Zobacz także:
 


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy