Gulasz zapieczony z mięsem i boczniakami
Aromatyczny, rozgrzewający gulasz z leśnymi grzybami. Gulasz możesz przygotować wcześniej a zapiec dopiero tuż przed podaniem.
Składniki
- 500 g mięsa, np. łopatki wieprzowej
- 400 g boczniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu grzybowego lub warzywnego
- 100 g serka topionego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- po ½ łyżeczce suszonego tymianku i rozmarynu
- 1 jajko
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Umyte mięso pokrój w kostkę, oprósz mąką. Cebule drobno posiekaj. Boczniaki umyj, osusz, pokrój w cienkie paski.
2. W garnku zagotuj bulion. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć mięso, obsmaż na rumiano. Przełóż do garnka z bulionem i gotuj, aż mięso zmięknie. Na patelnię, na której smażyło się mięso wrzuć cebulę oraz boczniaki. Dodaj zioła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając smaż ok. 10 min. Włóż do garnka z mięsem. Dodaj pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Podgrzewaj mieszając, aż serek się rozpuści. Dopraw do smaku.
3. Z ciasta wytnij kółka. Gulasz przełóż do kokilek lub żaroodpornych naczyń. Przykryj kółkami wyciętymi z ciasta (lekko dociskając do brzegów naczyń). Na środku zrób małe nacięcie. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 15-20 min w temp. 180°C.
Zobacz także: