Halibut z cytryną
Co znajdziesz w porcji rybki na swoim talerzu? Samo zdrowie. Smażone są smaczne i szybko je przygotujesz. Pieczone kuszą aromatem, ale gotowane będą niskokaloryczne.

Składniki
- 2 filety halibuta
- cytryna pokrojona w plasterki
na marynatę
- 1/2 łyżeczki świeżych listków tymianku
- skórka i sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 trawa cytrynowa
- masło
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Filety dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz na papierowym ręczniku.
2. Składniki na marynatę zmiksuj. Przygotuj papier do pieczenia tak, aby można było zawinąć każdy filet w osobny pakunek.
3. Posmaruj papier masłem. Filety posól i dopraw pieprzem. Natnij w kilku miejscach i włóż w nacięcia plasterki cytryny. Połóż na papierze skórą do dołu i posmaruj marynatą. Paczuszki zamknij szczelnie, ale luźno. Odstaw na 30 minut do lodówki.
4. Po tym czasie wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 190°C przez 15 minut. Podawaj z warzywami, np. ugotowanymi plasterkami marchewki.
Zobacz także: