Reklama

Halibut z cytryną

Co znajdziesz w porcji rybki na swoim talerzu? Samo zdrowie. Smażone są smaczne i szybko je przygotujesz. Pieczone kuszą aromatem, ale gotowane będą niskokaloryczne.

Składniki

  • 2 filety halibuta
  • cytryna pokrojona w plasterki

Składniki na marynatę

  • 1/2 łyżeczki świeżych listków tymianku
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 trawa cytrynowa
  • masło
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Filety dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz na papierowym ręczniku. 

2. Składniki na marynatę zmiksuj. Przygotuj papier do pieczenia tak, aby można było zawinąć każdy filet w osobny pakunek. 

3. Posmaruj papier masłem. Filety posól i dopraw pieprzem. Natnij w kilku miejscach i włóż w nacięcia plasterki cytryny. Połóż na papierze skórą do dołu i posmaruj marynatą. Paczuszki zamknij szczelnie, ale luźno. Odstaw na 30 minut do lodówki. 

4. Po tym czasie wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 190°C przez 15 minut. Podawaj z warzywami, np. ugotowanymi plasterkami marchewki.

Reklama

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy