Hamburger i cielęcina według Magdy Gessler
Przestawiamy dwa przepisy Magdy Gessler.
Przepis dla 4 osób
Składniki:
- 500 g wołowiny z lekkim przerostem tłuszczu (np. rostbefu, karkówki)
- 100-150 ml bulionu
- 4 bułki sezamowe
- 2 liście sałaty rzymskiej
- 2 kiszone ogórki
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 3 cm korzenia imbiru
- 0,5 łyżeczki białej gorczycy
- 0,5 łyżeczki ziaren kolendry
- 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- keczup
- musztarda
- majonez
- sól
Przygotowanie:
Wołowinę zmiel, dopraw zmieloną kolendrą, gorczycą, pieprzem kajeńskim, pieprzem cytrynowym, solą i startym imbirem. Mięso wymieszaj z zimnym bulionem i dobrze wyrób rękami. Uformuj 4 okrągłe kotlety. Bułki przekrój. Sałatę umyj i osusz. Ogórka i obraną cebulę pokrój w talarki. Patelnię grillową mocno rozgrzej. Kotlety spłaszcz i grilluj z obu stron do zrumienienia. Na tej samej patelni podpiecz bułki. Na płaskie części bułek wyłóż po łyżce majonezu, musztardy i keczupu, pół liścia sałaty, kotlet obficie posmarowany keczupem, talarek cebuli i ogórka i znowu majonez i musztardę. Przykryj wierzchem bułki, zepnij patyczkiem do szaszłyków i podawaj.
Przepis dla 4 osób
Składniki:
- 1 kg cielęciny bez kości
- 125 ml wody
- 1 główka czosnku
- 3 łyżki klarowanego masła
- 2 pęczki dymki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni C. Cielęcinę umyj, osusz, obwiąż sparzoną bawełnianą nicią, formując w zwartą pieczeń. Oprósz ją pieprzem i delikatnie posól. Mięso obsmaż na klarowanym maśle, następnie przełóż do brytfanki, polej masłem, na którym się smażyło. Dymki umyj, główkę czosnku przekrój w poprzek, dodaj do formy z mięsem. Całość zalej wodą. Brytfankę przykryj folią aluminiową lub pokrywką. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1,5 godziny. Przed podaniem cielęcinę pokrój w grube plastry i polej sosem powstałym podczas pieczenia. Podawaj z dymką i czosnkiem.
Przepisy pochodzą z książki "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler".