Hiszpańskie, pyszne, zdrowe
Oliwki stanowią podstawę diety śródziemnomorskiej, powszechnie uznawanej za najzdrowszą. Oliwki są bowiem źródłem witamin, minerałów oraz zdrowych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają one także niewiele kalorii dzięki czemu pozwalają zachować piękną figurę. Jakie inne zdrowotne właściwości mają hiszpańskie oliwki?
Charakteryzują się wysoką zawartością kwasów oleinowych, które mają dobroczynną moc obniżania poziomu LDL "złego cholesterolu", podnosząc zarazem poziom HDL "dobrego cholesterolu" we krwi. Chronią w ten sposób nasze serce oraz naczynia krwionośne przed zmianami miażdżycowymi. Jeżeli chcemy prowadzić zdrową i zrównoważoną dietę, należy dodać hiszpańskie oliwki do codziennego menu.
Hiszpańskie oliwki są lekkostrawne i niskokaloryczne, dzięki czemu możemy po nie sięgać dwa lub trzy razy dziennie, między głównymi posiłkami. Dietetycy zalecają, aby spożywać pięć posiłków dziennie, a oliwki idealnie nadają się na lekkie przekąski. Z pewnością zaspokoją niewielki głód albo chęć przegryzienia czegoś smacznego.
Wystarczy odkręcić słoiczek oliwek i dodać ulubione składniki - ser, owoce, warzywa, świeże zioła lub przyprawy. W ten sposób stworzymy pyszne i zdrowe dania, które nie wymagają dużego zaangażowania oraz specjalnego sprzętu kuchennego. Można je więc przygotować w domu, pracy, na wakacyjnym wyjeździe.