Reklama

Holenderska grochówka

Pożywna zupa.

Składniki

  • 100 g wędzonego boczku
  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 średnie marchewki
  • mały kawałek pora i selera
  • 1 i ½ l bulionu
  • 200 g zielonego grochu (łuskanego)
  • 150 g zielonego groszku (mrożonego)
  • 6 parówek lub kiełbasek wiedeńskich
  • 1 listek laurowy
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego oraz pieprzu
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

1. Groch opłucz. Boczek pokrój w małą kostkę. Marchewki, seler oraz ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę a por w półtalarki. Cebulę drobno posiekaj.

2. Do garnka wrzuć boczek, smaż aż wytopi się z niego tłuszcz. Dodaj cebulę, zeszklij. Wrzuć groch mieszając smaż ok. 2 min. Wlej bulion, dodaj listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Gotuj ok. 45 min, usuwając szumowiny. Dodaj warzywa. Gotuj 30-40 min aż groch się rozgotuje. Na ok. 10 min przed końcem gotowania dodaj groszek. Na koniec do zupy włóż parówki i jeszcze chwilę podgrzewaj. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Posyp natką.

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy