Reklama

Hummus na 3 sposoby

3 pasty idealne do chleba.

Składniki

  • 2 szklanki suchej ciecierzycy
  • 3 ząbki czosnku
  • 9 łyżek pasty tahini
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/3 pęczka bazylii
  • 8 suszonych pomidorów w oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ciecierzycę włóż do garnka i zalej zimną wodą. Odstaw na co najmniej 8 godz. Następnie odcedź, wypłucz i zalej zimną wodą. Gotuj 60-90 min, aż zmięknie (pojedyncze ziarenko musi się z łatwością rozgnieść w palcach i być maślane w środku). Podziel na 3 równe części.

Listki bazylii umyj, osusz. Pomidory osącz z oleju, pokrój na mniejsze kawałki.

1/3 ciecierzycy przełóż do miski, dodaj 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku, 3 łyżki tahini, po 1 łyżce oliwy oraz soku z cytryny. Zmiksuj blenderem na gładki, aksamitny mus (2-3 min). Na koniec, wciąż blendując, powoli dolewaj lodowatą wodę (30-40 ml). Ucieraj 2-3 min, aż woda połączy się z pastą i powstanie jasny, gładki krem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Reklama

Do drugiej porcji ciecierzycy dodaj listki bazylii, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki tahini oraz po 1 łyżce oliwy i soku z cytryny. Zmiksuj blenderem, pod koniec dodając wodę (30-40 ml). W ten sam sposób przygotuj pastę z pozostałej cieciorki dodając do niej suszone pomidory, pozostałe składniki oraz wodę (30-40 ml).

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy