Przygotowanie:
Ciecierzycę włóż do garnka i zalej zimną wodą. Odstaw na co najmniej 8 godz. Następnie odcedź, wypłucz i zalej zimną wodą. Gotuj 60-90 min, aż zmięknie (pojedyncze ziarenko musi się z łatwością rozgnieść w palcach i być maślane w środku). Podziel na 3 równe części.
Listki bazylii umyj, osusz. Pomidory osącz z oleju, pokrój na mniejsze kawałki.
1/3 ciecierzycy przełóż do miski, dodaj 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku, 3 łyżki tahini, po 1 łyżce oliwy oraz soku z cytryny. Zmiksuj blenderem na gładki, aksamitny mus (2-3 min). Na koniec, wciąż blendując, powoli dolewaj lodowatą wodę (30-40 ml). Ucieraj 2-3 min, aż woda połączy się z pastą i powstanie jasny, gładki krem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Do drugiej porcji ciecierzycy dodaj listki bazylii, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki tahini oraz po 1 łyżce oliwy i soku z cytryny. Zmiksuj blenderem, pod koniec dodając wodę (30-40 ml). W ten sam sposób przygotuj pastę z pozostałej cieciorki dodając do niej suszone pomidory, pozostałe składniki oraz wodę (30-40 ml).
Zobacz także: