Hummus z zielonego groszku
Nawet fani schabowego pokochają to danie, choć nie ma w nim ani grama mięsa.
Składniki
- 45 dag zielonego groszku (mrożonego)
- 2 łyżki pasty tahini
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 marchew
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 ogórek wężowy
- garść kiełków
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz, ostra papryka, mielony kumin
Sposób przygotowania:
1. Groszek ugotować 3-4 minuty. Czosnek przecisnąć przez praskę. W blenderze zmiksować na gładko groszek (2 łyżki odłożyć), pastę tahini, oliwę, czosnek, sok z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kuminem. Wstawić do lodówki na min. 15 minut.
2. Ogórek umyć, nie obierać, pokroić w ćwierćplasterki. Rzodkiewki oczyścić, pokroić na ćwiartki. Marchew obrać, pokroić w grube nitki. Kiełki opłukać pod zimną wodą, rozdzielić na pojedyncze łodyżki, odsączyć.
3. Na dno szklanych pucharków włożyć po 2-3 łyżki zielonego hummusu. Następnie układać kawałki rzodkiewek i ogórka, przesypując groszkiem. Udekorować nitkami marchewki i kiełkami. Podawać od razu.
Zobacz także: