Indyjskie pierożki

Poczuj smak i aromat Indii w twojej kuchni!

Samosa
Samosa123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • szklanka mąki
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

na farsz

  • 2 ugotowane ziemniaki
  • pół puszki zielonego groszku konserwowego
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • mieszanka przypraw masala

Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto dokładnie wymieszaj. Dodaj 5 łyżek stołowych letniej wody i zagnieć gładkie ciasto.

2. Ziemniaki zmiel w maszynce. Groszek konserwowy rozgnieć widelcem i połącz z ziemniaczanym piure. Do masy wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dwie łyżeczki przyprawy masala.

3. Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozwałkuj je na placek i przekrój na pół. Sklej ze sobą prosty brzeg, formując stożek. Nałóż łyżkę nadzienia, a następnie zamknij pierożek, nadając mu kształt trójkąta. Smaż na oleju rozgrzanym do 180°C, do momentu, aż uzyskają złoty kolor (ok. 3 minuty).

Zobacz także:

Smak Indii w polskiej stolicyStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas