Indyk dla jednego
Jesteście fanami serialu "Przyjaciele"? Zawsze marzyliście o tym, żeby spróbować przysmaków, którymi bohaterzy produkcji zajadali się na ekranie? Teraz macie szansę odtworzyć słynne dania. Przepisy znajdziecie w książce Teresy Finney "Ten, w którym są wszystkie przepisy".
Najsmaczniejszy i najbardziej soczysty indyk na świecie, a w dodatku dostarcza zapasu pełnowartościowego białka na cały rok! To przepis dla co najmniej dwóch osób, ale może też podołać temu indykowi ktoś z naprawdę wilczym apetytem.
1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
2. Mięso natrzyj solą, pieprzem i natłuść dokładnie masłem.
3. Czosnek obierz i rozdrobnij
4. Na dnie naczynia żaroodpornego lub głębokiej blachy umieść czosnek i gałązki ziół. Na nich połóż udziec z indyka, którą do góry.
5. Pieczy indyka przez ok. 1 godzinę (czas pieczenia zależy od wagi mięsa), co jakiś czas go przewracając. Skórka powinna być rumiana i chrupiąca.
6. Upieczone mięso przełóż na półmisek. Pozwól mu odpocząć przez ok. 15 minut przed podaniem. Serwuj z ziemniakami.
Zobacz też: