Reklama

Indyk dla jednego

Jesteście fanami serialu "Przyjaciele"? Zawsze marzyliście o tym, żeby spróbować przysmaków, którymi bohaterzy produkcji zajadali się na ekranie? Teraz macie szansę odtworzyć słynne dania. Przepisy znajdziecie w książce Teresy Finney "Ten, w którym są wszystkie przepisy".

Najsmaczniejszy i najbardziej soczysty indyk na świecie, a w dodatku dostarcza zapasu pełnowartościowego białka na cały rok! To przepis dla co najmniej dwóch osób, ale może też podołać temu indykowi ktoś z naprawdę wilczym apetytem.

Czas przyrządzenia: 1 godzina 15 minut
Składniki dla: 2

Składniki

  • 1 udziec z indyka
  • 6 łyżek masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • ½ główki czosnku

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.

2. Mięso natrzyj solą, pieprzem i natłuść dokładnie masłem.

3. Czosnek obierz i rozdrobnij

4. Na dnie naczynia żaroodpornego lub głębokiej blachy umieść czosnek i gałązki ziół. Na nich połóż udziec z indyka, którą do góry.

Reklama

5. Pieczy indyka przez ok. 1 godzinę (czas pieczenia zależy od wagi mięsa), co jakiś czas go przewracając. Skórka powinna być rumiana i chrupiąca.

6. Upieczone mięso przełóż na półmisek. Pozwól mu odpocząć przez ok. 15 minut przed podaniem. Serwuj z ziemniakami.

Zobacz też:


Fragment książki
Dowiedz się więcej na temat: indyk | przepis
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy