Indyk, gęś czy kaczka?

Na obiad w pierwszy dzień świąt najczęściej podaje się pieczyste. Zamiast wieprzowiny lub wołowiny lepiej przygotować drób.

Gęsina jest najbardziej kalorycznym drobiem, ale ma korzystny skład tłuszczów
Gęsina jest najbardziej kalorycznym drobiem, ale ma korzystny skład tłuszczów123RF/PICSEL

Mięso z indyka ma wysoką wartość odżywczą, pierś (bez skóry) jest najchudsza (200 g to tylko 160 kcal), przy tym sycąca i smaczna.

Gęsina jest najbardziej kalorycznym drobiem - 100 g to 339 kcal. Ale gęś ma korzystny skład tłuszczów.

Dostarczy dużo kwasów jedno  i wielonienasyconych, w tym korzystnych dla serca kwasów omega-3 i omega-6.

Kaczka również jest  dość kaloryczna (337 kcal  w 100 g), ale zawiera spo- ro zdrowych tłuszczów.

Zobacz również:

Ania Dymna zdradza swoje ulubione przepisy świąteczneStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?