Reklama

Indyk w duecie z sosem sojowym

Grillowany indyk z ziemniakami i fasolką idealny na towarzyskie spotkania. To przepis dla czterech osób.

Wymieszaj dwie łyżki oleju z sosem sojowym. Dodaj pieprz, chili, paprykę, posiekany ząbek czosnku i szalotkę oraz kolendrę. Pokrój mięso na cztery kawałki i lekko rozbij. Zanurz w marynacie. Po kwadransie wyjmij i usmaż na patelni grillowej. 

Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Skrop olejem, oprósz solą i oregano. Upiecz w 180 st. C przez ok. godzinę. 

Fasolkę wrzuć do wrzątku i gotuj do miękkości. Podawaj z indykiem i ziemniakami. 

Składniki

  • 400 g filetu z indyka
  • 1,5 kg małych ziemniaków
  • 1 opakowanie mrożonej zielonej fasolki (450 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju
  • kilka ziaren pieprzu
  • szczypta chili
  • szczypta słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżki


Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: indyk
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy