Indyk w duecie z sosem sojowym
Grillowany indyk z ziemniakami i fasolką idealny na towarzyskie spotkania. To przepis dla czterech osób.
Wymieszaj dwie łyżki oleju z sosem sojowym. Dodaj pieprz, chili, paprykę, posiekany ząbek czosnku i szalotkę oraz kolendrę. Pokrój mięso na cztery kawałki i lekko rozbij. Zanurz w marynacie. Po kwadransie wyjmij i usmaż na patelni grillowej.
Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Skrop olejem, oprósz solą i oregano. Upiecz w 180 st. C przez ok. godzinę.
Fasolkę wrzuć do wrzątku i gotuj do miękkości. Podawaj z indykiem i ziemniakami.
Składniki
- 400 g filetu z indyka
- 1,5 kg małych ziemniaków
- 1 opakowanie mrożonej zielonej fasolki (450 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
- kilka ziaren pieprzu
- szczypta chili
- szczypta słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżki