Reklama

Indyk w sosie arachidowym

Zamiast orzeszków można do sosu użyć 3 łyżki gotowego masła orzechowego (niesłodzonego!), a tymianek zastąpić kolendrą.

Składniki

  • 80 dag piersi z indyka
  • 2 żółte papryki
  • 3 cebule
  • 2 torebki ryżu długoziarnistego
  • 2 szklanki bulionu
  • 200 ml śmietany 22 proc.
  • 5 dag orzechów ziemnych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka ostrej papryki
  • tymianek do dekoracji

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wymieszać z masłem. Mięso opłukać, pokroić w plastry, a następnie w paski. Posypać solą, pieprzem, papryką, smażyć na 4 łyżkach oleju po 3 min z każdej strony.

Cebule i papryki pokroić, obsmażyć na 1 łyżce oleju, wlać bulion i śmietanę, dusić ok. 8 min, doprawić. Pod koniec wrzucić orzechy, zmiksować.

Na talerzach ułożyć ryż i mięso, polać sosem, posypać tymiankiem.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy