Indyk w sosie arachidowym
Zamiast orzeszków można do sosu użyć 3 łyżki gotowego masła orzechowego (niesłodzonego!), a tymianek zastąpić kolendrą.

Składniki
- 80 dag piersi z indyka
- 2 żółte papryki
- 3 cebule
- 2 torebki ryżu długoziarnistego
- 2 szklanki bulionu
- 200 ml śmietany 22 proc.
- 5 dag orzechów ziemnych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, 1 łyżeczka ostrej papryki
- tymianek do dekoracji
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wymieszać z masłem. Mięso opłukać, pokroić w plastry, a następnie w paski. Posypać solą, pieprzem, papryką, smażyć na 4 łyżkach oleju po 3 min z każdej strony.
Cebule i papryki pokroić, obsmażyć na 1 łyżce oleju, wlać bulion i śmietanę, dusić ok. 8 min, doprawić. Pod koniec wrzucić orzechy, zmiksować.
Na talerzach ułożyć ryż i mięso, polać sosem, posypać tymiankiem.
Zobacz także: