Reklama

Reklama

Instrukcja obsługi cebuli

Jak kroić, przechowywać i prawidłowo zeszklić cebulę.

Dymka z twarożkiem


Dymka to młoda żółta cebula. W smaku mniej ostra, choć wyrazisty jest szczypior. Dobrze komponuje się z twarożkiem i jajkami na twardo. Podsmażone plasterki dymki dodaje się do dań przyrządzanych po chińsku. 

Szalotki nie smażyć


Ta drobna cebulka rośnie w główkach przypominających czosnek. Pokryta jest bladofioletową łupinką. Ma ostry smak, dlatego przed obraniem warto ją sparzyć wrzątkiem. Francuzi szalotki pieką (np. razem z mięsem) lub gotują w małej ilości płynu (np. na sos w wytrawnym czerwonym winie). Długie ich smażenie sprawi, że zgorzknieją.

Żeby nie wyschła


Połówka cebuli nie wyschnie, gdy miejsce przecięcia posmarujemy olejem. Można też cebulę położyć (nacięciem w dół) na talerzyku wysypanym solą. 

Reklama

W jaki sposób szklić

Jeśli chcemy zeszklić cebulę smażoną na głębokim tłuszczu, wlejmy odrobinę wody i przykryjmy naczynie.

Dla koloru rosołu


Dla pięknego koloru dodaje się do rosołu mocno zrumienioną na palniku połówkę cebuli (żółtej).

Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje