Jabłeczne róże
Jabłka najlepiej smakują zerwane prosto z drzewa albo... wprost z blachy, zapieczone w cieście.
Składniki
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 20 g cukru pudru
- 50 g masła
- 1 żółtko
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2-3 jabłka z czerwoną skórką
- 4 łyżeczki cukru kryształu
- 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej. Dodaj sól, cukier puder, masło, żółtko i 2 łyżki soku z cytryny. Posiekaj. Zagnieć ciasto. Włóż je na 30 minut do lodówki. Jabłka pokrój w bardzo cienkie plastry. Skrop je pozostałym sokiem z cytryny.
2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Wytnij z niego 10 kół o śr. ok. 10 cm. Wylep nimi wyłożone papilotkami silikonowe foremki na muffiny. Pośrodku ułóż plasterki jabłek, formując róże. Posyp je cukrem i cynamonem. Piecz 20-25 minut w 180°C.
Zobacz także: