Jabłecznik z bezą i kruszonką

Jabłecznik na jesień
Jabłecznik na jesień123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 250 g masła
  • 50 g smalcu
  • 5 żółtek
  • cukier puder do posypania

na masę jabłkową

  • 1 kg kwaśnych jabłek, najlepiej szarej renety
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 torebka budyniu śmietankowego
  • 1-2 łyżeczki cynamonu

na bezę

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Jak zrobić jabłka pieczone?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?