Reklama

Jabłecznik z bezą i kruszonką

Zapach jabłek i cynamonu, to zapach kojarzący się z jesienią. Szarlotka z bezą i kruszonką będzie idealnym niedzielnym deserem.

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 250 g masła
  • 50 g smalcu
  • 5 żółtek
  • cukier puder do posypania

Składniki na masę jabłkową

  • 1 kg kwaśnych jabłek, najlepiej szarej renety
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 torebka budyniu śmietankowego
  • 1-2 łyżeczki cynamonu

Składniki na bezę

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

1. Do miski lub na stolnicę przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, pokrojone na kawałeczki masło oraz smalec. Posiekaj, dodaj żółtka i szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny. 

2. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce. Wymieszaj z sokiem z cytryny, cukrem wanilinowym, proszkiem budyniowym i cynamonem. Schłodzone ciasto wyjmij, 1/3 odłóż z powrotem do lodówki. Pozostałe rozwałkuj i wylep nim blachę o wym. 25 x 35 cm, wyłożoną pergaminem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piecz 10 minut. 

Reklama

3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Na końcu wmieszaj mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód wyłóż masę jabłkową, na to bezę i starte na tarce ciasto z lodówki. Piecz jeszcze ok. 35 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy