Jabłecznik z bezą i kruszonką
Zapach jabłek i cynamonu, to zapach kojarzący się z jesienią. Szarlotka z bezą i kruszonką będzie idealnym niedzielnym deserem.
Składniki
na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 250 g masła
- 50 g smalcu
- 5 żółtek
- cukier puder do posypania
na masę jabłkową
- 1 kg kwaśnych jabłek, najlepiej szarej renety
- 1 torebka cukru wanilinowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 torebka budyniu śmietankowego
- 1-2 łyżeczki cynamonu
na bezę
- 5 białek
- szczypta soli
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Do miski lub na stolnicę przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, pokrojone na kawałeczki masło oraz smalec. Posiekaj, dodaj żółtka i szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
2. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce. Wymieszaj z sokiem z cytryny, cukrem wanilinowym, proszkiem budyniowym i cynamonem. Schłodzone ciasto wyjmij, 1/3 odłóż z powrotem do lodówki. Pozostałe rozwałkuj i wylep nim blachę o wym. 25 x 35 cm, wyłożoną pergaminem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piecz 10 minut.
3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Na końcu wmieszaj mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód wyłóż masę jabłkową, na to bezę i starte na tarce ciasto z lodówki. Piecz jeszcze ok. 35 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Zobacz także: