Jabłka: Nasze dobro narodowe. Typowe i nietypowe wykorzystanie tych owoców

Polska jest jednym z największych producentów jabłek - mówi Ewa Wachowicz
Polska jest jednym z największych producentów jabłek - mówi Ewa Wachowiczarchiwum prywatne

Moc witamin i... pomoc w odchudzaniu

Każdy gatunek jabłka ma nieco inne zastosowanie w kuchni
Każdy gatunek jabłka ma nieco inne zastosowanie w kuchni123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 120 g masła
  • 1 jajko

na nadzienie

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 garść rodzynków namoczonych w rumie
  • 1 garść prażonych orzechów włoskich

do dekoracji

  • 100 g dżemu morelowego
  • cukier puder
Szarlotka "z kratką" według przepisu Ewy Wachowicz
Szarlotka "z kratką" według przepisu Ewy Wachowiczarchiwum prywatne

Jabłka w potrawach wytrawnych

Składniki

  • 1½ kg schabu bez kości
  • garść goździków
  • 3 kwaśne jabłka, np. szara reneta

na marynatę

  • 125 ml cydru
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
Świeże jabłka są łatwo dostępne i zazwyczaj tańsze od importowanych owoców
Świeże jabłka są łatwo dostępne i zazwyczaj tańsze od importowanych owoców123RF/PICSEL

Polska jako jeden z największych producentów jabłek - wybierajmy swoje!

Pierogi razowe z jabłkami poleca Ewa Wachowicz
Pierogi razowe z jabłkami poleca Ewa Wachowiczarchiwum prywatne

Składniki

  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1 jajko
  • 1½ szklanki gorącej wody

na masę jabłkową

  • 4 jabłka
  • 1½ łyżeczki cynamonu
  • cukier trzcinowy do smaku

do podania

  • jogurt naturalny
  • cynamon
"Ewa gotuje": Jabłka zapiekane z serem i żurawinąPolsatPolsat