Jabłka w cieście
Do szarlotki weźmy jabłka kruche i winne, najlepiej antonówki.
Składniki na 12 porcji: 65 dag jabłek, 50 ml soku jabłkowego, 12,5 dag masła, szczypta soli, 20 dag cukru, 1 cukier wanilinowy, 5 jajek, 20 dag mąki, 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany kremówki, 5 dag orzeszków pinii, 20 dag kwaśnej gęstej śmietany, 1 torebka budyniu waniliowego, 1 łyżka cukru pudru, tłuszcz do tortownicy, mięta do dekoracji.
Jabłka obrać, pokroić na cząstki, po wykrojeniu gniazd nasiennych natychmiast skropić sokiem cytrynowym, by nie ściemniały.
Masło utrzeć z solą, 12,5 dag cukru i cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać 3 jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Wsypywać do ucieranej masy na przemian ze śmietaną kremówką. Całość dobrze wymieszać mikserem. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Rozłożyć jabłka, wcisnąć je w ciasto. Posypać 3 dag orzeszków piniowych. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C.
Kwaśną śmietanę wymieszać z pozostałymi jajkami, proszkiem budyniowym i pozostałym cukrem. Po 12 minutach pieczenia ciasto wyjąć z piekarnika. Polać je przygotowaną masą śmietanową. Ponownie ciasto wstawić do piekarnika i piec kolejne 50 minut. Wystudzić na kratce kuchennej. 4 Pozostałe orzeszki piniowe zrumienić na suchej patelni (od czasu do czasu zamieszać, aby się nie przypaliły). Przed podaniem udekorować ciasto orzeszkami oraz listkami mięty.
Składniki: 55 dag masła, 52,5 dag cukru, 2 op. cukru wanilinowego, 75 dag mielonego twarogu, 9 jajek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 20 dag masy marcepanowej, 65 dag mąki pszennej, 1,75 kg jabłek, sok z z 1 cytryny, sól, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Utrzeć 15 dag masła z 15 dag cukru i 1 cukrem wanilinowym. Ucierając, kolejno dodawać 4 jajka, a na końcu twaróg i mąkę ziemniaczaną.
Marcepan drobno pokroić. Dodać do niego 15 dag masła, 12,5 dag cukru, 25 dag mąki pszennej oraz 1 jajko. Szybko zagnieść kruszonkę i włożyć ją do lodówki. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie cząstki, skropić je sokiem cytrynowym.
Przygotować spód ciasta: pozostałe masło utrzeć z solą, resztą cukru i cukrem wanilinowym. Wbić 4 jajka, dodać resztę mąki pszennej z proszkiem do pieczenia. Szybko wymieszać mikserem. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Rozłożyć połowę jabłek. Przykryć je masą serową. Na niej ułożyć resztę jabłek i posypać marcepanową kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 40-50 minut. Podawać, np. z bitą śmietaną.
Składniki: 2,5 kg jabłek, 26,5 dag cukru, 0,25 l soku jabłkowego, 300 ml ajerkoniaku, 6 dag mąki ziemniaczanej, 25 dag mąki pszennej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 3 torebki cukru wanilinowego, 1 jajko, 10 dag masła, 80 dag śmietany kremówki, 3 op. zagęstnika do śmietany, 2,5 dag polewy czekoladowej (mlecznej), ok. 75 ml ajerkoniaku.
Jabłka obrać, pokroić na cząstki, skropić cytryną, posypać 15 dag cukru, dusić 5 minut pod przykryciem. Ajerkoniak wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wlać do jabłek. Mieszając, zagotować. Odstawić do wystudzenia.
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do niej 10 dag cukru, 1 cukier wanilinowy, sól, jajko i pokrojone w kawałki masło. Posiekać, szybko zagnieść ciasto. Blachę (30x36 cm) wyłożyć pergaminem. Spód wylepić ciastem, gęsto ponakłuwać widelcem. Rozsmarować na nim masę jabłkową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 40 minut (pod koniec przykryć ciasto pergaminem, by wierzch zbyt się nie przyrumienił).
Śmietanę wymieszać z zagęstnikiem, resztą cukru i pozostałymi 2 torebkami cukru wanilinowego. Ubić na sztywno. Wystudzone ciasto posmarować bitą śmietaną. Udekorować paseczkami stopionej polewy czekoladowej oraz ajerkoniakiem.