Jabłko pieczone z bakaliami
Polej miodem i posyp cynamonem - doskonały deser na zimne dni.
Składniki na 2 porcje: 2 jabłka, garść mieszanki orzechów, np. laskowych, włoskich i nerkowców, garść bakalii: suszonych śliwek, suszonej żurawiny i rodzynek, 2 łyżki miodu, łyżka masła, łyżka mąki, łyżka cukru.
Masło, mąkę i cukier mieszamy i robimy kruszonkę. Jabłka dokładnie myjemy, obcinamy górną część z ogonkiem i odkładamy. Ze środka ostrym nożem usuwamy gniazdo nasienne z częścią miąższu. Uważajmy, by nie przebić jabłka na wylot.
Do jabłek wsypujemy trochę kruszonki, potem orzechy i suszone owoce, znowu kruszonkę, a na wierzch znów orzechy i owoce.
Jabłka przykrywamy odciętymi "czapeczkami". Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy 30-40 minut.