Reklama

Jackruit - owoc, który świetnie zastępuje mięso

Jakcfruit, czyli owoc chlebowca, rośnie na wiecznie zielonym drzewie bochenkowym. Jest rekordzistą wśród owoców, gdyż może osiągać do 90 cm długości i ważyć nawet 30 kilogramów. Stanowi też doskonały zastępnik mięsa – po niewielkiej obróbce smakuje bowiem jak popularna szarpana wieprzowina.

Chlebowiec właściwości odżywcze

Jackfruita spożywa się po obraniu skórki, razem z pestkami, które są dobrym źródłem białka. Sam owoc jest bogaty  w potas, co cenne zwłaszcza dla sercowców i osób podejmujących duży wysiłek fizyczny. Owoc chlebowca to także cenne źródło witamin A, C, tych z grupy B oraz kwasu foliowego, wapnia, cynku, magnezu i żelaza. Jest jednak stosunkowo wysokokaloryczny - 100 g tego owocu to około 95 kcal, zawiera też sporo węglowodanów a równocześnie jest bogatym źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje prace jelit, wspomaga trawienie i jest szczególnie polecany osobom cierpiącym na zaparcia.

Reklama

Chlebowiec zastosowanie w kuchni

Owoc chlebowca popularny jest zwłaszcza w Indiach oraz Azji Południowo-Wschodniej, pokochali go również fani kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Dojrzały owoc osiąga rozmiar arbuza, jest soczysty, słodki a jego miąższ ma żółtawy kolor, w smaku przypomina nieco mango i jest podzielony na segmenty. Chlebowiec ma w kuchni uniwersalne zastosowanie - może być jedzony na surowo, panierowany i smażony na głębokim tłuszczu, przygotowywany w formie frytek, chipsów, dodawany do koktajli i sałatek, przetwarzany na dżem i inne przetwory.

Chlebowiec zamiast mięsa

W Azji chlebowiec jest popularny, głównie ze względu na dużą dostępność, także dla najuboższych mieszkańców tych rejonów. Aby jego struktura i faktura zastąpiła mięso zrywa się jeszcze niedojrzałe owoce, których miąższ jest wciąż jędrny i sprężysty. Dzięki temu można łatwo uzyskać w potrawach zastępnik mięsa, do złudzenia go przypominający. Niektórzy twierdzą, że jackfruita można wręcz pomylić z wieprzowiną.

W Polsce świeży chlebowiec to rzadkość. Najczęściej można nabyć kawałki młodego jackfruita w zalewie lub suszone. Za puszkę z kawałkami młodego jackfruita zapłacimy ok. 15-20 złotych za 540 g, suszony kosztuje natomiast ok. 15 złotych za 150 g. Warto wypróbować ten egzotyczny owoc przygotowując na przykład pulled pork, czyli popularną szarpaną wieprzowinę w wersji bezmięsnej.

Pulled pork z chlebowca

Składniki

  • 2 duże cebule
  • 1 puszka jackfruita
  • Po pół łyżeczki granulowanego czosnku, wędzonej papryki, kuminu i duża szczypta chili
  • 40 ml sosu sojowego
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 1,5 szklanki sosu BBQ
  • Do podania:
  • Bułki do burgerów, ulubione dodatki warzywne

Pulled pork z chlebowca - sposób przygotowania

Kawałki jackfruita z puszki odsączyć na sitku, usunąć twardsze części i przekroić na mniejsze kawałki.

Rozgrzać patelnię, smażyć na niej posiekaną w piórka cebulę aż będzie miękka i szklista, około 5-6 minut.

Dodać owoc chlebowca i przyprawy - czosnek, chili, wędzoną paprykę, kumin i sos sojowy, smażyć mieszając od czasu do czasu przez kolejne 5 minut.

Całość zalać bulionem warzywnym, dusić około 20 minut pod przykryciem.

W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 210 stopni Celsjusza przy grzaniu góra-dół.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na niego zawartość patelni dodając połowę sosu BBQ i rozrywając widelcem chlebowiec na mniejsze kawałki.

Po 20 minutach wymieszać pulled pork z chlebowca z pozostałym sosem BBQ i piec jeszcze kolejne 20 minut.

Podawać w bułce z ulubionymi dodatkami.

***
Czytaj także:

Chlebowiec - bomba witaminowa o zdrowotnych właściwościach 
Czym zastąpić jajko w diecie wegańskiej
Pięć oryginalnych owoców, które zapewnią ci zdrowie

 

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy