Jaglana pod pierzynką
Prosto z pieca.

Składniki
- 40 dag brukselki mrożonej
- 1 cebula
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 jaja
- 100 ml śmietany 18 proc.
- 2 łyżeczki oliwy
- sól, świeżo mielony pieprz
1. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na 1 łyżce oliwy, przełożyć do rondla, dodać opłukaną kaszę, zalać 2 szklankami wody, gotować na średnim ogniu ok. 15 min, posolić, nie mieszać. 2. Brukselki wrzucić na osolony wrzątek, gotować ok. 10 min. 3. Jajka ubić ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. W wysmarowanych olejem kokilkach lub małych żaroodpornych miseczkach rozłożyć kaszę z cebulą, a na tym ugotowane brukselki. Całość zalać śmietaną z jajkiem. Danie zapiekać przez 12 min w piekarniku do 175°C.