Jaglanka z burakiem, dynią, jarmużem i granatem
Jeśli nie przepadasz za imbirem, dynię dopraw przed pieczeniem mieloną kolendrą lub szczyptą curry.

Składniki
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 upieczony burak (średniej wielkości)
- 1 szklanka dyni lub batatu
- 1⁄3 łyżeczki mielonych nasion kopru (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka utartego imbiru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka jarmużu
- 1 ząbka czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól morska lub himalajska do smaku
- pestki moreli lub płatki migdałowe (opcjonalnie)
- owoc granatu
Przygotowanie:
Upieczonego buraka w 195ºC (czas pieczenia ok. 45 min) pokrój w kawałki wielkości ok.1 cm. Dynię obierz ze skórki, pokrój w kostkę i wymieszaj w miseczce z oliwą i utartym imbirem, dopraw solą, wyłóż na blaszkę do pieczenia i piecz przez ok. 10-15 min w 180ºC. Jarmuż porwij na drobne listki, oddzielając stwardniałe łodygi. Umyj na sitku i po chwili przełóż do miseczki. Wymieszaj dokładnie dłońmi z utartym czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny i dopraw solą. Pozostaw na kilka minut. Ugotowaną kaszę jaglaną serwuj z dynią, burakiem i jarmużem, dodając pestki moreli oraz owoc granatu.
Przepis pochodzi z książki "Jaglany detoks" Marka Zaremby
