Jagnięcina w sosie miętowym
Jeśli nigdy nie próbowałaś dań z baraniny, zacznij od jej łagodniejszej wersji. Zdecyduj się na mięso jagnięce.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odstaw je na 15 minut, w tym czasie odlewaj zbierający się sok.
Następnie dodaj łyżkę mąki, startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli. Dokładnie wymieszaj.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Wyłóż masę ziemniaczaną i rozprowadź ją na patelni.
Smaż z obu stron na średnim ogniu przez 4 minuty.
Jagnięcinę pokrój na mniejsze kotleciki. Obsyp ją pieprzem oraz przyprawą do mięs. Zamarynuj w musztardzie z czosnkiem i rozmarynem. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie obsmaż mięso z każdej strony (nie dosmażaj go jednak do końca).
Następnie odłóż je do miseczki, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce.
Na patelni, na tym samym tłuszczu, podsmaż pokrojone w kostkę 2 cebule oraz gałązkę rozmarynu z marynaty.
Następnie dodaj pozostałą łyżkę mąki, kostkę do duszonych mięs i wlej szklankę wody.
Całość podduś i wrzuć posiekaną miętę oraz kawałki mięsa. Duś jeszcze przez 5 minut.
Gotowe mięso podawaj z usmażonym plackiem.