Reklama

Jagnięcina w sosie miętowym

Jeśli nigdy nie próbowałaś dań z baraniny, zacznij od jej łagodniejszej wersji. Zdecyduj się na mięso jagnięce.

Składniki dla: 3

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • olej l pół startej cebuli
  • 2 całe cebule
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • jajko
  • sól
  • 50 dag jagnięciny
  • kostka do duszonych mięs
  • gałązka rozmarynu
  • łyżka musztardy
  • pieprz
  • pęczek mięty
  • przyprawa do mięs
  • czosnek

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odstaw je na 15 minut, w tym czasie odlewaj zbierający się sok.

Następnie dodaj łyżkę mąki, startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli. Dokładnie wymieszaj.

Na dużej patelni rozgrzej olej. Wyłóż masę ziemniaczaną i rozprowadź ją na patelni.

Smaż z obu stron na średnim ogniu przez 4 minuty.

Jagnięcinę pokrój na mniejsze kotleciki. Obsyp ją pieprzem oraz przyprawą do mięs. Zamarynuj w musztardzie z czosnkiem i rozmarynem. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

Reklama

Po tym czasie obsmaż mięso z każdej strony (nie dosmażaj go jednak do końca).

Następnie odłóż je do miseczki, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce.

Na patelni, na tym samym tłuszczu, podsmaż pokrojone w kostkę 2 cebule oraz gałązkę rozmarynu z marynaty.

Następnie dodaj pozostałą łyżkę mąki, kostkę do duszonych mięs i wlej szklankę wody.

Całość podduś i wrzuć posiekaną miętę oraz kawałki mięsa. Duś jeszcze przez 5 minut.

Gotowe mięso podawaj z usmażonym plackiem.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy