Jajecznica z jarmużem i kurkami oraz tostami francuskimi
Prezentujemy przepis na pyszne wegetariańskie danie na śniadanie lub kolację.

Składniki
na 4 porcje
- 14 jajek
- 200 g kurek
- 100 g jarmużu
- 8 kromek pieczywa tostowego
- 6 łyżek masła
- sól, pieprz
Przygotowanie: 1. Roztrzepać tuzin jaj z odrobiną soli i pieprzu na jednolitą masę.
2. Oczyścić grzyby i większe przekroić na mniejsze części.
3. Umyć jarmuż, osuszyć i drobno posiekać.
4. Odciąć skórkę z kromek pieczywa tostowego.
5. Rozgrzać połowę masła i smażyć kurki przez 5-7 min, dodać jarmuż i smażyć dalsze 2 min. Dodać masę jajeczną i smażyć przez 5-7 min aż do ścięcia się jajek, co jakiś czas mieszając.
6. Wymieszać resztę jajek z odrobiną soli i pieprzu. W powstałej masie jajecznej obtoczyć tosty i smażyć na reszcie masła przez 2-3 min z każdej strony aż do zarumienienia.
7. Jajecznicę podawać z dodatkiem tostów.
Przepis pochodzi z książki "Retrowarzywa"
