Jajka w awokado
Wyglądają efektownie i świetnie smakują.

Składniki
- awokado
- 2 małe jajka
- pół czerwonej cebuli
- pół czerwonej papryki
- parmezan
- pieprz i sól morska
Awokado opłucz starannie pod bieżącą wodą, przekrój na pół i usuń pestkę. Wydrąż trochę miąższu.W żaroodpornym naczyniu zrób podpórki ze zwiniętej folii aluminiowej. Ułóż na nich połówki awokado tak, żeby wierzch był jak najbardziej płasko. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, obsyp nimi połówki awokado i wbij po jednym jajku (aby białko się nie wylewało można wbić samo żółtko i tylko trochę białka). Posyp solą i pieprzem.Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu zetrzyj na wierzch trochę parmezanu. Danie podawaj z pieczywem.Zobacz także: