Jajka zapiekane
Składniki
na 12 porcji
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 10 dag wędzonego boczku pokrojonego w kosteczkę
- 15 dag mrożonego zielonego groszku
- 1 ząbek czosnku
- po 3 gałązki koperku, natki pietruszki i szczypiorku
- 20 dag małych krewetek
- 12 jajek
- sól, pieprz
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- 6 pomidorów
- 6 łyżeczek kawioru
1. Posiekaną cebulę zeszklić na łyżce rozgrzanego oleju. Dodać boczek, wysmażyć go na rumiano. Wrzucić groszek, smażyć 2 minuty. Oprószyć pieprzem i solą. Zdjąć z patelni. Rozgrzać resztę oleju. Wrzucić posiekany czosnek i krewetki, smażyć 2 minuty. Posypać ziołami, solą i pieprzem, wymieszać.
2. Jajka wbić do żaroodpornych szklaneczek. Do połowy szklanek nałożyć groszek z boczkiem, a do reszty krewetki. Szklanki ustawić na blasze. Blachę wstawić do większego naczynia napełnionego do 1/3 wysokości wodą. Blachę wsunąć do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec w kąpieli wodnej 8-10 minut. 3 Do szklaneczek z boczkiem i groszkiem nałożyć porcje śmietany i pokrojone w cząstki pomidory. Do pozostałych - kawior.