Reklama

Jajka zapiekane z pieczarkami i szpinakiem

Zamiast w kokilkach, zasmażony z cebulką i pieczarkami szpinak można zapiekać w kapeluszach dużych pieczarek. Danie najlepiej podawać ze świeżą bagietką lub kajzerką.

Składniki

  • 4 jajka
  • 35 dag pieczarek
  • 20 dag liści szpinaku
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • świeża bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Cebulę i pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Rozpuścić masło na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć, aż pieczarki odrobinę się przyrumienią, przykryć, dusić przez 10 minut. 

2. Szpinak opłukać, odsączyć, dodać do pieczarek (duże liście pokroić na mniejsze kawałki). Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dołożyć do potrawy. Wlać śmietanę. Dusić krótką chwilę, aż szpinak lekko zmięknie. Doprawić solą i pieprzem.

Reklama

3. Duszone pieczarki ze szpinakiem rozłożyć do czterech foremek do zapiekania, na wierzch wbić po jajku i posypać papryką. Wstawić do piekarnika na 15 minut, sprawdzając, czy żółtko nie ścina się zbyt mocno - powinno pozostać płynne. Udekorować bazylią.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy