Reklama

Jajko poszetowe na palonym maśle

Zaskocz domowników wykwintnymi daniami – niczym z restauracji. Są szalenie łatwe w przygotowaniu, a jakie pyszne!

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 liści szałwii
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

1. Szparagi oczyść. Odetnij zdrewniałe końce. W większym rondelku zagotuj wodę z solą i cukrem. Włóż pionowo szparagi. Gotuj 10-12 minut do miękkości. Na patelni rozpuść masło. Włóż szałwię. Podgrzewaj, aż masło lekko zbrązowieje, a szałwia stanie się chrupiąca. Zdejmij. 

2. Szparagi osącz na sicie. Wodę z ich gotowania doprowadź do lekkiego wrzenia. Dodaj ocet. Do filiżanki ostrożnie wbijaj po 1 jajku i delikatnie zsuwaj do wrzątku. Gotuj 2-3 minuty, aż białko się zetnie, ale żółtko wciąż będzie płynne. Na talerzach rozłóż szparagi. Ułóż na nich jajka poszetowe. Polej szałwiowym masłem. Posyp parmezanem. Podawaj z bagietką.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy