Jajko poszetowe na palonym maśle
Zaskocz domowników wykwintnymi daniami – niczym z restauracji. Są szalenie łatwe w przygotowaniu, a jakie pyszne!

Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7 liści szałwii
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 4 jajka
- 3 łyżki tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
1. Szparagi oczyść. Odetnij zdrewniałe końce. W większym rondelku zagotuj wodę z solą i cukrem. Włóż pionowo szparagi. Gotuj 10-12 minut do miękkości. Na patelni rozpuść masło. Włóż szałwię. Podgrzewaj, aż masło lekko zbrązowieje, a szałwia stanie się chrupiąca. Zdejmij.
2. Szparagi osącz na sicie. Wodę z ich gotowania doprowadź do lekkiego wrzenia. Dodaj ocet. Do filiżanki ostrożnie wbijaj po 1 jajku i delikatnie zsuwaj do wrzątku. Gotuj 2-3 minuty, aż białko się zetnie, ale żółtko wciąż będzie płynne. Na talerzach rozłóż szparagi. Ułóż na nich jajka poszetowe. Polej szałwiowym masłem. Posyp parmezanem. Podawaj z bagietką.
Zobacz także: