Jak gotować brokuły, by były zdrowe

Niektóre produkty ugotowane "na miękko", nie tylko tracą swoje prozdrowotne właściwości, ale wręcz stają się szkodliwe - twierdzi francuski kardiolog dr Frederic Saldmann.

Ugotowane "na miękko", nie tylko tracą swoje prozdrowotne właściwości, ale wręcz stają się szkodliwe.
Ugotowane "na miękko", nie tylko tracą swoje prozdrowotne właściwości, ale wręcz stają się szkodliwe.123RF/PICSEL

Jako  przykład podaje brokuły. To prawdziwa skarbnica zdrowia. Są bogate w witaminy i błonnik, zapobiegają chorobom serca, a nawet niektórym nowotworom - ale tylko pod warunkiem, że zostaną ugotowane al dente.

Warzywa najlepiej pokroić na duże kawałki, a potem na chwilę (2 - 3 minuty) wrzucić do minimalnej ilości wrzątku. Dr Saldmann radzi, by na pozostałej po gotowaniu wodzie zrobić zupę lub sos.

W ten sposób maksymalnie wykorzystamy składniki odżywcze brokułów.

Pyszny przepis na zupę brokułowąInteria Kulinaria
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas