Jak gotować brokuły, by nie straciły koloru?
Radzi Hanna Szymkiewicz – doświadczona mistrzyni kulinarna.
Przed zapiekaniem brokułów na krótko zanurzam je w gorącej wodzie, czyli blanszuję, a następnie odcedzam. Dzięki temu różyczki podczas pieczenia zachowają zielony kolor.
Najzdrowszym sposobem przyrządzenia brokułów jest gotowanie ich na parze. Wystarczy 3-6 minut, by uzyskać wyjątkowy smak i zachować większość witamin. Z kolei gotując brokuły w osolonej wodzie, dodaję odrobinę octu lub soku z cytryny, by warzywa zachowały ładny zielony kolor. W wodzie brokuły gotuję 5-10 minut, w zależności od wielkości.
Aby zapach gotujących się brokułów nie był tak intensywny, do wody wkładam listek laurowy, który wyjmuję tuż przed odcedzeniem warzyw.
Brokuły warto jeść surowe. Posiekane są idealne do sałatek. Można z nich też przyrządzać odżywcze koktajle, np. z dodatkiem owoców (banany, pomarańcze, kiwi, jabłko), warzyw albo świeżych ziół.