Jak gotować kapustę, by nie powodowała wzdęć?

Kapusta to składnik wielu smacznych tradycyjnych wigilijnych dań takich, jak: kulebiak, kapusta z grzybami, pierogi z kapustą i inne.. Niestety u wielu osób powodują one wzdęcia. Jak gotować kapustę, by zminimalizować ten problem?

123RF/PICSEL

Jak gotować kapustę, by nie powodowała wzdęć?

4. Inne pomocne przyprawy to: majeranek, anyż, oregano liście laurowe imbir i cząber. Hamują one fermentację i pobudzają trawienie. Można je dodawać do dan z kapusty w zależności od upodobań smakowych.
3. Pomocne może być także dodanie kilku goździków do gotującej się kapusty.
2. Najlepszym dodatkiem, łagodzącym wzdymające i gazopędne właściwości kapusty jest kminek. Właśnie dlatego jest on tradycyjną przyprawą dodawaną do dań z kapusty.
1. Dodawaj jak najmniej tłuszczu do dań z kapusty. Unikaj dodawania zasmażki.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?