Reklama

Jak obchodzić się z jajkiem?

Jedno jajo to tylko 72 kcal i mnóstwo cennych składników odżywczych. Zanim kupisz, sprawdź termin ważności. Gdy chcesz je ugotować, wyjmij wcześniej z lodówki. Wykorzystaj także skorupki, bo mają cenne właściwości.

Oddzielanie żółtka od białka

Wybij całe jajko na talerzyk, ściśnij plastikową butelkę po wodzie mineralnej, przyłóż jej szyjkę do żółtka i zwolnij ucisk. Żółtko (w całości) znajdzie się w butelce, a białko pozostanie na talerzyku. W podobny sposób możesz łatwo zebrać rozbite niechcący jajko z podłogi lub z blatu szafki. Przyłóż szyjkę butelki do brzegu białka. Całe jako zostanie wessane do środka. Żółtko od białka łatwo też odseparujesz za pomocą lejka. Wbij do niego jajo, a potem potrząsaj lejkiem nad miseczką, aż białko wypłynie. Jeśli jajko jest świeże i ma zwarte żółtko, bez trudu oddzielisz je od białka, wyjmując po prostu łyżką.

Reklama

Idealnie na miękko

Aby ugotować jajko na miękko z półpłynnym żółtkiem, włóż je do rondelka i nalej gorącej (prawie wrzącej) wody z czajnika. Lej ją po ściance naczynia. Postaw rondelek na palniku i gotuj 3 minuty, następnie przełóż do zimnej wody. Jeśli jajko jest bardzo duże, przedłuż czas gotowania o minutę. Inny sposób nie wymaga nawet patrzenia na zegarek. Włóż jajko do zimnej wody i postaw rondelek na palniku, na średnim ogniu. Gdy woda zawrze, jajko jest gotowe. Metoda wymaga tylko częstego zerkania na kuchenkę. Nie jest to trudne, gdy na blacie obok przygotowujesz pozostałe składniki śniadania.

Test świeżości

Włóż surowe jajko do zimnej wody. Jeśli opadnie na dno, znaczy, że jest świeże. Gdy pływa po powierzchni, lepiej je wyrzuć. Pamiętaj jednak, że jedyną pewną metodą sprawdzenia świeżości jajka jest rozbicie go i uważne obejrzenie oraz powąchanie. W świeżym żółtko się nie rozlewa, a białko jest zwarte, gęste i przejrzyste. 

Naturalnie farbowane

Jajka na Wielkanoc ufarbuj w naturalnych barwnikach, aby potem można było je zjeść. Na zielone zabarwisz, gotując w młodym zbożu. Na czerwono - w suszonych kwiatach hibiskusa. Na brązowo - w łupinach z cebuli. Na żółto - w kurkumie.

Nie wyrzucaj skorupek 

Mają bardzo dużo wartościowego dla kości i zębów wapnia oraz makro- i mikroelementów. Skorupki z 5-6 dokładnie umytych jajek zalej wrzątkiem i gotuj 10 minut. Następnie przełóż do piekarnika i piecz 15 minut w temp. ok. 100°C. Rozetrzyj w moździerzu na pył lub zmiel w młynku do kawy. Łyżeczkę dziennie dodawaj do koktajlu, jogurtu, past do chleba, omletów. Dosypuj do zmielonej kawy przed parzeniem (pół łyżeczki na filiżankę). Dzięki temu będzie mniej gorzka i łagodniejsza w smaku. Łyżkę sproszkowanych skorupek wymieszaj z dwoma łyżkami żelu pod prysznic lub balsamu i używaj zamiast peelingu.

Dlaczego warto jeść jajka? 

Nie podwyższają poziomu cholesterolu, jak do niedawna sądzono. Przeciwnie, mogą go obniżyć i korzystnie wpłynąć na zdrowie. Jedz je, bo: Poprawiają wzrok, dzięki zawartej w żółtku luteinie i zeaksantynie. Substancje te są dużo lepiej przyswajalne z pożywienia niż z suplementów diety. Ułatwiają odchudzanie. Znajdująca się w żółtku cholina przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i obniża poziom cholesterolu we krwi. Chronią przed nowotworami. Są bowiem bardzo dobrym źródłem selenu i witamin, które usuwają wolne rodniki z organizmu. Usprawniają pracę mózgu i serca dzięki dużej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 61 proc.). Zmniejszają ryzyko zawału i udaru, ponieważ zawierają lecytynę, która rozpuszcza cholesterol i wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy