Jak prawidłowo moczyć śledzie?
Warto wiedzieć, jak przygotować tę rybę.
1. Całe śledzie trzeba pomoczyć 12-18 godzin w zimnej wodzie, przynajmniej dwukrotnie zmieniając wodę. Czas moczenia możesz skrócić, jeśli wcześniej ryby wypatroszysz.
2. Jeśli chcesz, aby śledzie były bardziej delikatne w smaku, możesz je na 2 godziny zalać zimnym surowym mlekiem.
3. Płaty śledziowe wystarczy włożyć do zimnej wody tylko na godzinę. Jeśli w dalszym ciągu sól będzie mocno wyczuwalna, pomocz jeszcze 2-3 godziny, ale co godzinę zmieniaj wodę na świeżą. Im dłużej będziesz moczyć śledzie, tym będą łagodniejsze w smaku.
4. Najkrócej, bo 10-15 minut, moczy się matiasy. Są znacznie mniej słone niż śledzie z beczki. Czasami nawet nie wymagają moczenia. Wypłucz je wtedy tylko pod zimną, bieżącą wodą.
5. Jeśli lubisz śledzie marynowane, ale ze względów zdrowotnych musisz ograniczyć ocet w diecie, wymocz śledzie w maślance. Nada im ona nieco kwaskowaty smak i specyficzną kruchość.
6. Aby się pozbyć małych ości ze śledzi, natrzyj je dobrze sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny i włóż do lodówki na noc. Sok zmiękczy małe ości.