Jak prawidłowo wymoczyć śledzie

Do świąt zostało już coraz mniej czasu. Podpowiadamy, jak przygotować je łatwiej i bez stresu.

Ten wigilijny przysmak można przyrządzić na wiele sposobów
Ten wigilijny przysmak można przyrządzić na wiele sposobów123RF/PICSEL

Jeżeli kupiłaś całe śledzie (nie płaty), trzeba je moczyć 12-18 godzin w zimnej wodzie. Przynajmniej 2 razy ją zmieniaj. Czas możesz skrócić do 8-10 godzin, jeśli wcześniej ryby wypatroszysz. Płaty śledziowe moczy się godzinę. Spróbuj je. Jeśli sól jest nadal wyczuwalna, pomocz je jeszcze godzinę.

Im dłużej trzyma się ryby w wodzie, tym są łagodniejsze w smaku. Pamiętaj, by co 15-20 minut wymieniać wodę na nową.

Aby śledzie były łagodniejsze w smaku, wymocz je nie w wodzie, tylko w mleku. Takie są lepsze, jeśli robisz je na słodko.

Gdy chcesz się pozbyć małych ości, natrzyj filety sokiem z cytryny i włóż je na noc do lodówki.

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Makowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikamiPolsat
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas