Reklama

Jak przyrządzić kopytka?

Tradycyjny dodatek w polskiej kuchni, kopytka można przyrządzać na wiele sposobów. Mogą być one także samodzielnym daniem, na przykład w połączeniu z pysznym sosem!

Składniki

  • 1 kg ugotowanych obranych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 20 dag mąki
  • 1 duży seler
  • 30 dag mielonego mięsa
  • 10 dag suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki śmietany 22 proc.
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1. Ziemniaki zemleć. Dodać mąkę i jajko, zagnieść ciasto. Formować wałki grubości palca, spłaszczyć, pociąć na kluski. Gotować partiami w osolonej wodzie, 2-3 min od wypłynięcia. Odcedzić, wymieszać z pokrojonymi pomidorami. 

2. Seler obrać, opłukać, ugotować do miękkości, odcedzić. Dolać 2 łyżki wody od kopytek i śmietanę, zmiksować na gładki sos, doprawić solą i gałką. 

3. Na oleju usmażyć mięso na rumiano, doprawić. Kluski polać sosem, posypać mięsem. 

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy