Jak przyrządzić kopytka?
Tradycyjny dodatek w polskiej kuchni, kopytka można przyrządzać na wiele sposobów. Mogą być one także samodzielnym daniem, na przykład w połączeniu z pysznym sosem!

Składniki
- 1 kg ugotowanych obranych ziemniaków
- 1 jajko
- 20 dag mąki
- 1 duży seler
- 30 dag mielonego mięsa
- 10 dag suszonych pomidorów
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki śmietany 22 proc.
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1. Ziemniaki zemleć. Dodać mąkę i jajko, zagnieść ciasto. Formować wałki grubości palca, spłaszczyć, pociąć na kluski. Gotować partiami w osolonej wodzie, 2-3 min od wypłynięcia. Odcedzić, wymieszać z pokrojonymi pomidorami.
2. Seler obrać, opłukać, ugotować do miękkości, odcedzić. Dolać 2 łyżki wody od kopytek i śmietanę, zmiksować na gładki sos, doprawić solą i gałką.
3. Na oleju usmażyć mięso na rumiano, doprawić. Kluski polać sosem, posypać mięsem.
Zobacz także: