Jak przyrządzić kopytka?

Tradycyjny dodatek w polskiej kuchni, kopytka można przyrządzać na wiele sposobów. Mogą być one także samodzielnym daniem, na przykład w połączeniu z pysznym sosem!

Kopytka będą delikatne i puszyste, jeśli do zagniatania nie będziesz dosypywać za dużo mąki. Dosyp tylko, gdy ciasto się bardzo klei.
Kopytka będą delikatne i puszyste, jeśli do zagniatania nie będziesz dosypywać za dużo mąki. Dosyp tylko, gdy ciasto się bardzo klei.123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg ugotowanych obranych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 20 dag mąki
  • 1 duży seler
  • 30 dag mielonego mięsa
  • 10 dag suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki śmietany 22 proc.
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1. Ziemniaki zemleć. Dodać mąkę i jajko, zagnieść ciasto. Formować wałki grubości palca, spłaszczyć, pociąć na kluski. Gotować partiami w osolonej wodzie, 2-3 min od wypłynięcia. Odcedzić, wymieszać z pokrojonymi pomidorami.

2. Seler obrać, opłukać, ugotować do miękkości, odcedzić. Dolać 2 łyżki wody od kopytek i śmietanę, zmiksować na gładki sos, doprawić solą i gałką.

3. Na oleju usmażyć mięso na rumiano, doprawić. Kluski polać sosem, posypać mięsem.

Zobacz także:

Przepis na pierogi leniweInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?