Reklama

Reklama

Jak sprawnie i praktycznie obrać ananasa

Proste sposoby, dzięki którym przygotujesz owoc do jedzenia i nie zmarnujesz nawet odciętej skórki.

Jak wybierać owoc

Szukajmy ananasa z zielonym, proporcjonalnym w stosunku do owocu pióropuszem. Liście powinny być zielone, lekko podsuszone na końcach, łatwo odrywające się od miejsca styku z owocem. Ananas powinien być pomarańczowo-zielony, twardy, ale jego skórka pod naciskiem musi się lekko uginać. Zapach intensywny i kwaskowy oznacza, że przejrzewa.

Łatwe obieranie

Ostrym nożem ścinamy czapeczkę około 2 cm przed liśćmi i podstawę owocu. Stawiamy go na desce na odciętym dole. Nożem o wąskim i długim ostrzu lub z ząbkami ścinamy pasami w dół skórę na tyle głęboko, by wyciąć największe oka ananasa.

Przygotowanie miąższu

Pozostałe oczka możemy wydrążyć łyżeczką do herbaty. Przygotowany miąższ przecinamy na pół i na ćwiartki. Jednym cięciem noża wzdłuż owocu wycinamy część twardego rdzenia.

Nic się nie zmarnuje

Soczyste fragmenty na odciętej skórce możesz wydrążyć łyżką lub wyciąć nożem i wykorzystać do soku, musu lub sosu owocowego.

Reklama

Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy