Jak upiec kaczkę?
Aromatyczna, dobrze przyprawiona, z lampką czerwonego wina – może stanowić miłą odmianę w twoim menu. Czasem pozwól sobie na coś ekstra.

Ten rodzaj drobiu daje wiele możliwości. Kaczkę można piec, smażyć, dusić, marynować, a nawet grillować. Ważne, żeby była soczysta i miała jak najwięcej mięsa.
Kaczki pieczone w całości zazwyczaj faszerowało się w polskiej kuchni kaszą gryczaną, cielęciną, wątróbkami, a nawet wieprzowiną. Nacierało się ją solą, pieprzem i majerankiem i podawało upieczone z żurawiną. Pierś z kaczki (którą dostaniesz i przyrządzisz najszybciej) możesz przygotować w lżejszej wersji.
Jeśli lubisz mocniejsze, orientalne smaki, do kulinarnych prób z udziałem kaczki dobre będą: słodko-pikantny chiński sos chili, sos sojowy, sosy chińskie z serii Blue Dragon, kolendra, trawa cytrynowa. Sosem (lub mieszanką) natrzyj piersi kaczki na noc, a potem wstaw je do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. godzinę. W trakcie pieczenia łyżką odlej wytopiony tłuszcz.