Jak uratować przesoloną zupę?
Chwila nieuwagi i może wydać się, że zupa jest nie do uratowania. Przesolenie zupy może zdarzyć się nawet najlepszej kucharce. Co wtedy robić?

Zabielanie
Do zup takich jak pomidorowa, fasolowa, kalafiorowa czy barszcz ukraiński można dodać śmietany lub jogurtu, które złagodzą smak.
Dolej bulionu
W wielu wypadkach można po prostu rozcieńczyć zupę bulionem. Niestety jeśli udało nam się zbalansować wszystkie pozostałe smaki, a jedynym mankamentem jest nadmiar soli ten sposób nie sprawdzi się
Dodaj ziemniak
W takiej sytuacji można dodać obrany ziemniak ( w całości), który wyciągnie nadmiar soli. Należy zwrócić uwagę na to, by nie gotować ziemniaka zbyt długo - jeśli zacznie się rozpadać, może wpłynąć na smak zupy.
Dodaj jabłko
W przypadku zup takich, jak czysty barszcz można użyć obranego jabłka ( w całości). Zadziała podobnie jak ziemniak.
Ryż w torebce
Inny sposób na wyciągnięcie soli to dodanie ryżu w torebce. Kiedy ryż wyciągnie sól wyciągamy torebkę w całości.
Skórki chleba
Najszybszy sposób to dodanie skórek chleba. Należy je wyjąć zanim się rozgotują.