Jak uratować przesoloną zupę?

Chwila nieuwagi i może wydać się, że zupa jest nie do uratowania. Przesolenie zupy może zdarzyć się nawet najlepszej kucharce. Co wtedy robić?

Ziemniak dodany do zupy poradzi sobie z nadmiarem soli
Ziemniak dodany do zupy poradzi sobie z nadmiarem soli123RF/PICSEL

Zabielanie

Do zup takich jak pomidorowa, fasolowa, kalafiorowa czy barszcz ukraiński można dodać śmietany lub jogurtu, które złagodzą smak.

Dolej bulionu

W wielu wypadkach można po prostu rozcieńczyć zupę bulionem. Niestety jeśli udało nam się zbalansować wszystkie pozostałe smaki, a jedynym mankamentem jest nadmiar soli ten sposób nie sprawdzi się

Dodaj ziemniak

W takiej sytuacji można dodać obrany ziemniak ( w całości), który wyciągnie nadmiar soli. Należy zwrócić uwagę na to, by nie gotować ziemniaka zbyt długo - jeśli zacznie się rozpadać, może wpłynąć na smak zupy.

Dodaj jabłko

W przypadku zup takich, jak czysty barszcz można użyć obranego jabłka ( w całości). Zadziała podobnie jak ziemniak.

Ryż w torebce

Inny sposób na wyciągnięcie soli to dodanie ryżu w torebce. Kiedy ryż wyciągnie sól wyciągamy torebkę w całości.

Skórki chleba

Najszybszy sposób to dodanie skórek chleba. Należy je wyjąć zanim się rozgotują.

Rosół z piwemStyl.pl
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?