Reklama

Jak wybrać dobre awokado?

W Polsce sprzedawane są dwie odmiany awokado: fuerte - zielone z cienką skórką o wydłużonym kształcie - i hass - bardziej okrągłe i ciemniejsze.

Na pierwszy rzut oka trudno określić, czy awokado jest dojrzałe, ale są sposoby, by to sprawdzić.

Dojrzały owoc jest miękki i sprężysty - po naciśnięciu wraca do poprzedniego kształtu. Jeśli nie wraca, awokado jest przejrzałe. Można też delikatnie nacisnąć szypułkę owocu: jeśli powoli wchodzi, awokado jest dobre, zaś jeśli wchodzi gwałtownie - już nie nadaje się do spożycia.

Owoc niedojrzały jest twardy, a jego szypułka nie wchodzi do środka.

Przepis na sałatkę z awokado

Reklama



Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: awokado
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy