Jak wykorzystać jedzenie do zera?

article cover
123RF/PICSEL

Jak wykorzystać jedzenie do zera?

Banany całkiem przejrzały? Upiecz z nich racuchy, dodaj do muffinek lub wykorzystaj w deserze zamiast jajka (jeśli oczywiście jest w przepisie). Jeśli banan nie nadaje się już do jedzenia, zużyj go jako nawóz do kwiatów (ze skórką). Został kawałek banana, ogórka lub łyżka oleju kokosowego? Zrób z nich maseczkę na twarz.
Banany całkiem przejrzały? Upiecz z nich racuchy, dodaj do muffinek lub wykorzystaj w deserze zamiast jajka (jeśli oczywiście jest w przepisie). Jeśli banan nie nadaje się już do jedzenia, zużyj go jako nawóz do kwiatów (ze skórką). Został kawałek banana, ogórka lub łyżka oleju kokosowego? Zrób z nich maseczkę na twarz. 123RF/PICSEL
Zmarszczone jabłka zawiń w ciasto francuskie, upiecz i polej śmietanką. Pyszny deser gotowy w 10 minut. Obierki jabłek zagotuj z cynamonem i plastrem cytryny. To dobry napój do picia. Można posłodzić lub pod koniec gotowania wrzucić szczyptę herbaty.
Zmarszczone jabłka zawiń w ciasto francuskie, upiecz i polej śmietanką. Pyszny deser gotowy w 10 minut. Obierki jabłek zagotuj z cynamonem i plastrem cytryny. To dobry napój do picia. Można posłodzić lub pod koniec gotowania wrzucić szczyptę herbaty.123RF/PICSEL
Warzywa z rosołu możesz wykorzystać jako dodatek do pasztetu. Z kaszy, jaka została po obiedzie, można zrobić jarskie kotlety. Dodaj tylko ugotowaną soczewicę lub warzywa i jajko.
Warzywa z rosołu możesz wykorzystać jako dodatek do pasztetu. Z kaszy, jaka została po obiedzie, można zrobić jarskie kotlety. Dodaj tylko ugotowaną soczewicę lub warzywa i jajko.123RF/PICSEL
Ze zwiędłych warzyw zrób gulasz warzywny. Pokrój je, obsmaż na oleju i uduś w garnku. Źródło: Twoje Imperium
Ze zwiędłych warzyw zrób gulasz warzywny. Pokrój je, obsmaż na oleju i uduś w garnku. Źródło: Twoje Imperium 123RF/PICSEL
Z czerstwego pieczywa można zrobić tosty francuskie. Wystarczy jajko roztrzepać z mlekiem, cukrem i wanilią. Namoczony w nim chleb upiecz w piekarniku lub na patelni.
Z czerstwego pieczywa można zrobić tosty francuskie. Wystarczy jajko roztrzepać z mlekiem, cukrem i wanilią. Namoczony w nim chleb upiecz w piekarniku lub na patelni.123RF/PICSEL
Do kawałka białego sera dodaj łyżeczkę śmietany i posiekane zioła, a zrobisz wyśmienitą pastę do kanapek.
Do kawałka białego sera dodaj łyżeczkę śmietany i posiekane zioła, a zrobisz wyśmienitą pastę do kanapek.123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?