Jak zrobić zakwas do chleba

Chcesz móc wypiekać własny chleb? Sprawdź, jak przygotować zakwas.

Sprawdź, jak przeygotować zakwas w domu?
Sprawdź, jak przeygotować zakwas w domu?123RF/PICSEL

1. Jeśli chcesz zrobić w domu tradycyjny chleb, konieczny jest zakwas. Potrzebujesz tylko dwóch składników: mąki i wody.

2. Proporcje to 1:1, czyli np. 25 dag mąki żytniej (najlepiej typu 2000, ale mogą być też inne, typu powyżej 700) i 25 dag wody (czyli standardowej wielkości szklanka). Do mieszania używaj drewnianej, ewentualnie plastikowej łyżki, byle nie metalowej.

3. Zacznij od wyparzenia słoja. Wsyp 1/4 mąki i tyle samo letniej przegotowanej wody, zamieszaj, przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce. Następnego dnia dodaj tyle samo mąki i wody, co pierwszego dnia, zamieszaj. To samo zrób trzeciego i czwartego dnia.

4. Gotowy zakwas powinien mieć widoczne pęcherzyki powietrza i drożdżowy zapach. Należy przechowywać go w lodówce.

Zobacz również:

Płyn do dezynfekcji sierści zwierzątStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?