Jaki ser wybrać na sernik?
Sernik to jedno z najpopularniejszych w Polsce ciast. Na wielu świątecznych stołach to pozycja niemal obowiązkowa. Jaki ser wybrać, by uzyskać perfekcyjny efekt?
Niemal każda pani domu ma swój ulubiony przepis na sernik. Jednak sekretem, który ma decydujące znaczenie jeżeli chodzi o smak wypieku jest rodzaj użytego sera i sposób jego obróbki.
Najlepszym wyborem jest świeży twaróg tłusty lub półtłusty. Taki ser powinien zostać przynajmniej trzykrotnie zmielony tak, by powstała idealnie gładka masa bez grudek.
Ser można mielić w maszynce do mięsa, przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmiksować blenderem.
Osoby, które nie mają czasu cierpliwości lub sprzętu potrzebnego do mielenia sera w domu stawiają często na gotowy ser do serników w wiaderkach. Decydując się na zakup takiego sera warto zwrócić uwagę na cenę. Dobrej jakości ser w wiaderku nie powinien być tańszy niż taka sama ilość twarogu. Nie zapominajmy o przeczytaniu składu. Powinien znaleźć się w nim nabiał (mleko, śmietanka) i żywe kultury bakterii. Dodatki takie jak skrobia modyfikowana, zagęstniki, stabilizatory i inne powinny obudzić naszą czujność.
Kolejna rzecz to konsystencja sera. Może zdarzyć się, że ser z wiaderka, będzie zbyt rzadki i będzie wymagał odsączenia. Ser powinien być gęsty i nie spływać z łyżki.
Smak powinien być lekko kwaskowy, bez gorzkawych nut.