Jarmuż z kiełbasą i gorczycą
Jarmuż jest trochę gorzkawy w smaku. Jeżeli przed dodaniem do potrawy włożysz go do zamrażalnika (na ok. godzinę), stanie się bardziej delikatny.
1. Cebulę obrać, pokroić w dość grube plasterki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na ósemki. Marchew oczyścić, obrać, pokroić na kawałki takiej wielkości jak ziemniaki. Jarmuż przebrać, porządnie wypłukać, wyciąć grube nerwy, pokroić w paski.
2. Rozgrzać połowę tłuszczu na patelni. Cebulę, ziemniaki i marchewkę obsmażyć, często obracać, żeby warzywa się nie przypaliły. Doprawić solą i pieprzem, przełożyć na półmisek. Rozgrzać pozostały tłuszcz, włożyć jarmuż, smażyć 3 min.
3. Podsmażone cebulę, ziemniaki i marchew przełożyć do rondla, zalać bulionem i dusić 20 min. Następnie dodać jarmuż i gorczycę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę, dusić razem jeszcze ok. 10 minut (do miękkości warzyw). Doprawić.