Reklama

Reklama

Jarzynowa na gęsto z wędzonką

Składniki na 4 porcje

  • 1 duża bulwa selera (ok. 75 dag)
  • 25 dag pora
  • 20 dag marchwi
  • 40 dag ziemniaków
  • 2 cebule
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • 5 dag puree ziemniaczanego w proszku
  • Nać selera lub natka pietruszki do dekoracji l sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Seler i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Pory oczyścić, dobrze wypłukać, pokroić w krążki. Marchew oczyścić, pokroić w plasterki.

2. Boczek zrumienić na patelni bez tłuszczu, dodać ziemniaki i seler, obsmażyć ze wszystkich stron.

3. Bulion doprowadzić do wrzenia. Wrzucić do niego podsmażone  ziemniaki i seler. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. W połowie gotowania dodać marchew i pory. Pod koniec gotowania zabielić śmietaną, doprawić solą i pieprzem.

Reklama

4. Zdjąć garnek z ognia i dokładnie  wymieszać z puree ziemniaczanym, odczekać 1 minutę i ponownie wymieszać. Ozdobić posiekaną nacią selera lub natką pietruszki, posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Zobacz również:


Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy