Jarzynowa na gęsto z wędzonką
Przygotowanie:
1. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Seler i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Pory oczyścić, dobrze wypłukać, pokroić w krążki. Marchew oczyścić, pokroić w plasterki.
2. Boczek zrumienić na patelni bez tłuszczu, dodać ziemniaki i seler, obsmażyć ze wszystkich stron.
3. Bulion doprowadzić do wrzenia. Wrzucić do niego podsmażone ziemniaki i seler. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. W połowie gotowania dodać marchew i pory. Pod koniec gotowania zabielić śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
4. Zdjąć garnek z ognia i dokładnie wymieszać z puree ziemniaczanym, odczekać 1 minutę i ponownie wymieszać. Ozdobić posiekaną nacią selera lub natką pietruszki, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Zobacz również: