Jarzynowa z tortellini
Kupując tortellini, wybieraj takie z mięsem lub szpinakowe – grzybowe i serowe niezbyt pasują do tej zupy.

Składniki
- 50 dag obranych pomidorów
- po 3 marchewki i cebule
- 1 paczka tortellini
- 3 szklanki bulionu
- 5 dag tartego parmezanu
- 3 gałązki natki pietruszki
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Marchew oczyścić, pokroić w cienkie plasterki.
2. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i marchewkę, smażyć 4 minuty, mieszając. Posypać 1 łyżką cukru, smażyć, aż cukier się rozpuści.
3. Bulion zagotować, wrzucić posiekane pomidory. Gotować na małym ogniu 10 minut, w połowie dodać skarmelizowane warzywa, doprawić. Do zupy włożyć tortellini, gotować do miękkości pierożków. Posypać natką pietruszki i parmezanem.
Zobacz także: