Jego wysokość chrzan
Jadany przez cały rok, prawdziwym przebojem staje się na Wielkanoc.
Ostry, charakterystyczny smak zawdzięcza olejkom pobudzającym apetyt i wspomagającym trawienie. Dostarcza organizmowi witaminy C i soli mineralnych. Podaje się go do mięs, wędlin, ryb i jajek.
Składniki: 20 dag korzenia chrzanu, 1/3 l bulionu, kubeczek śmietany, 3 żółtka, sól, cukier, sok z cytryny.
Przygotowanie:
1. Chrzan obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połącz z gorącym bulionem i śmietaną.
2. Ugotowane na twardo żółtko przetrzyj przez sitko i połącz z chrzanem.
3. Przypraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny
Składniki: korzonek chrzanu, 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany, 5 łyżek żurawiny, szczypta cukru, 3 łyżki czerwonego półsłodkiego wina.
Przygotowanie:
1. Zetrzeć 1 korzonek chrzanu na tarce o drobnych oczkach. Sparzyć wrzątkiem, osączyć (można też użyć gotowego chrzanu ze słoiczka).
2. Utrzeć na gładką masę z 1 łyżką gęstej kwaśnej śmietany (22%) i 5 łyżkami żurawiny do mięs (ze słoiczka). Do smaku przyprawić szczyptą cukru. Rozprowadzić 3 łyżkami czerwonego półsłodkiego wina.
3. Gotowy sos wstawić do lodówki na godzinę. Serwować do pasztetów i zimnych mięs.
Składniki na 6 porcji: 5 szklanek wywaru z wędzonki (szynki, polędwiczki lub boczku), 1-2 szklanki zakwasu na barszcz biały pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany, 20 dag szynki wędzonej, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 1-2 łyżki startego chrzanu (można wykorzystać ten ze słoiczka), pieprz mielony, natka.
Przygotowanie:
1. Wywar z wędzonki wymieszać z zakwasem, zagotować, przyprawić kminkiem, solą i pieprzem.
2. Śmietanę zmiksować z chrzanem i kilkoma łyżkami zupy (ewentualnie można dodać łyżkę mąki pszennej, dzięki temu zupa będzie miała bardziej aksamitną, kremową konsystencję). Wlać do zupy w garnku, wymieszać. Podgrzać. Szynkę pokroić w cienkie paseczki (ew. można podsmażyć na łyżce oleju).
3. Gotową zupę rozlać do ogrzanych bulionówek. Do każdej włożyć pokrojoną w paseczki szynkę. Udekorować zieleniną. Posypać odrobiną kminku.