Jesienna zupa minestrone
Treściwa, sycąca, świetnie rozgrzewa i poprawia humor nawet w najgorszy jesienny dzień.
Składniki
- 10 dag mrożonego szpinaku w liściach
- 1/4 kapusty białej
- 3-4 marchewki
- 1 mały seler
- 1 puszka białej fasoli
- 40 dag pomidorów (świeżych lub z puszki)
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 torebka ryżu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 gałązki bazylii
- sól, pieprz, płatki chili
Sposób przygotowania:
1. Szpinak rozmrozić w temperaturze pokojowej, resztę warzyw oczyścić. Kapustę poszatkować, marchewki pokroić w półplasterki, seler pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Fasolę odcedzić.
2. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, seler, kapustę i marchew, przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, smażyć jeszcze 3 minuty. Wlać bulion, dodać pokrojone pomidory, wsypać opłukany ryż. Dusić pod przykryciem 20 minut.
3. Bazylię opłukać, osuszyć, połowę posiekać, połowę zostawić w całości.
4. Warzywa połączyć ze szpinakiem i fasolą, gotować jeszcze 5 minut.
5. Doprawić solą, pieprzem, chili i posiekaną bazylią. Udekorować świeżymi listkami bazylii.
Sposób przygotowania: