Reklama

Reklama

Jesienna zupa minestrone

Treściwa, sycąca, świetnie rozgrzewa i poprawia humor nawet w najgorszy jesienny dzień.

Składniki

  • 10 dag mrożonego szpinaku w liściach
  • 1/4 kapusty białej
  • 3-4 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 puszka białej fasoli
  • 40 dag pomidorów (świeżych lub z puszki)
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 torebka ryżu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 gałązki bazylii
  • sól, pieprz, płatki chili

Sposób przygotowania:

1. Szpinak rozmrozić w temperaturze pokojowej, resztę warzyw oczyścić. Kapustę poszatkować, marchewki pokroić w półplasterki, seler pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Fasolę odcedzić. 

2. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, seler, kapustę i marchew, przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, smażyć jeszcze 3 minuty. Wlać bulion, dodać pokrojone pomidory, wsypać opłukany ryż. Dusić pod przykryciem 20 minut. 

3. Bazylię opłukać, osuszyć, połowę posiekać, połowę zostawić w całości. 

Reklama

4. Warzywa połączyć ze szpinakiem i fasolą, gotować jeszcze 5 minut. 

5. Doprawić solą, pieprzem, chili i posiekaną bazylią. Udekorować świeżymi listkami bazylii.  

Sposób przygotowania:


Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy