Jesienne dania z makaronem. Przepisy, które zawsze się sprawdzają

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe

 Pasta z cukinią

Pasta z cukinią
Pasta z cukiniąmateriały prasowe
  • 400 g makaronu
  • sól
  • oliwa
  • 2 cukinie
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka oliwy
  • świeże oregano
  • sól
  • pieprz
  • parmezan
  1. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. 
  2. Cebulę pokroić w kostkę. 
  3. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, podsmażyć na lekko złotawy kolor. 
  4. Cukinię umyć (młodych warzyw nie trzeba obierać, ładniej wyglądają i lepiej trzymają się w całości). 
  5. Przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. 
  6. Dorzucić do czosnku z cebulą i podsmażać chwilę cały czas mieszając - aż cukinia lekko zmięknie i trochę się zezłoci. 
  7. Pomidory sparzyć we wrzątku i obrać ze skórki.
  8. Pokroić w kostkę i dołożyć na patelnię. 
  9. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
  10. Zalać winem. 
  11. Zmniejszyć płomień i na wolnym ogniu dusić wszystko do momentu, aż cukinia zrobi się miękka.
  12. Wymieszać, doprawić listkami świeżego oregano (można użyć suszonego - wystarczy płaska łyżeczka, przyprawę trzeba jednak dodać wcześniej, najlepiej razem z pomidorami). 
  13. Trzymać jeszcze minutę na ogniu.
  14. Makaron ugotować al dente. 
  15. Dodać sos, lekko wymieszać, wyłożyć na talerze. 
  16. Udekorować świeżym oregano. 
  17. Oprószyć tartym parmezanem.

Makaron z borowikami i kaczką

Makaron w sosie borowikowym z kaczką
Makaron w sosie borowikowym z kaczkąmateriały prasowe
  • 400 g makaronu strigoli lub pappardelle
  • 2 piersi kaczki
  • 200 g borowików mrożonych
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek suszony
  • oliwa do smażenia
  1. Skórkę na kaczej piersi naciąć na krzyż (niezbyt głęboko, by nie naruszyć mięsa). 
  2. Ułożyć na suchej, chłodnej patelni - skórą do dołu. 
  3. Uruchomić kuchenkę i poczekać, aż wytopi się tłuszcz. 
  4. Gdy skórka się zarumieni, obrócić na drugą stronę i smażyć przez chwilę. 
  5. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem. 
  6. Przykryć i na 15 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
  7. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę. 
  8. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. 
  9. Gdy się zezłoci, dodać pokrojone grzyby. 
  10. Dorzucić pokrojony w plasterki czosnek. 
  11. Wymieszać. Podlać winem. 
  12. Gdy alkohol odparuje, przyprawić solą i pieprzem. 
  13. Wlać śmietankę. Wymieszać i zredukować.
  14. Makaron ugotować al dente. 
  15. Mięso wyjąć z pieca i położyć na chwilę na desce, by odpoczęło. 
  16. Następnie pokroić w plastry. 
  17. Makaron odcedzić i przełożyć na patelnię z sosem. 
  18. Wymieszać i przyprawić igiełkami rozmarynu. 
  19. Nałożyć na głęboki talerz. 
  20. Na wierzchu ułożyć kilka plasterków mięsa. 
  21. Udekorować rozmarynem.

Makaron razowy z dodatkiem suszonych pomidorów

Makaron z serem i pomidorami suszonymi
Makaron z serem i pomidorami suszonymimateriały prasowe
  • 400 g pełnoziarnistego makaronu wstążki
  • 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • 150 g twardego sera koziego
  • rukola
  1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. 
  2. Odcedzić. 
  3. Przelać zimną wodą. 
  4. Na patelnię wlać oliwę, podgrzać. 
  5. Wrzucić makaron. 
  6. Dorzucić pokrojone pomidory suszone. 
  7. Wymieszać.
  8. Do miseczki wybić jajka, roztrzepać. 
  9. Dodać zioła prowansalskie, przyprawić solą oraz pieprzem. 
  10. Wlać do makaronu. 
  11. Wymieszać.
  12.  Gdy jajka lekko się zetną, wyłożyć na głęboki talerz. 
  13. Dodać rukolę oraz płatki sera koziego.

Sos bolognese do makaronu i zapiekanek

Ragu alla Bolognese
Ragu alla Bolognese123RF/PICSEL
  • 800 g pomidorów w puszce
  • 600 g wołowiny mielonej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 1½ marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 125 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 1 łyżka oregano
  • 1 szczypta cukru
  •  sól
  • pieprz
  1. Marchew i łodygi selera naciowego pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanej oliwie. 
  2. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, zeszklić. 
  3. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko podsmażyć.
  4. Dodać mielone mięso (powinno być chude i lekko przesiekane). 
  5. Smażyć na dużym ogniu, aż wołowina lekko zbrązowieje i przestanie być surowa.
  6. Zalać winem. 
  7. Dorzucić drobno pokrojone pomidory, dolać sok z puszki, dodać koncentrat, przyprawić oregano. Zagotować.
  8. Następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze przez około 30 minut - pod przykryciem. 
  9. Przyprawić solą i pieprzem.

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese
Lasagne bolognesemateriały prasowe
  • makaron lasagne
  • sos boloński
  • parmezan
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2½ szklanki mleka
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • bazylia
  1. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. 
  2. Dolać mleko i gotować do uzyskania gładkiego sosu. 
  3. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Dno naczynia do zapiekania posmarować sosem bolońskim, nałożyć warstwę makaronu, zalać sosem, następnie beszamelem, oprószyć tartym parmezanem i ponownie ułożyć płaty makaronu. 
  5. Nałożyć kolejne warstwy - aż do wyczerpania składników. 
  6. Na samej górze powinien być beszamel z serem. 
  7. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 25 minut.
  8. Na talerzu można udekorować świeżą bazylią.
Ewa gotuje”: GiouvetsiPolsat