Jesienne dania z makaronem. Przepisy, które zawsze się sprawdzają
Jesienią zwykle stawiamy na dania, które są sycące i serwowane “na ciepło”. Można do nich zaliczyć potrawy z makaronem. Stanowią one fundament włoskiej sztuki kulinarnej, również chętnie celebrowanej na naszych rodzimych stołach.
Makarony, od spaghetti, przez wstążki tagliatelle, po delikatne farfalle (czyli nasze polskie kokardki) - wybór jest niemal nieograniczony. Jesienne dodatki, takie jak dynia, grzyby czy cukinie, idealnie współgrają z różnorodnymi formami i strukturami makaronów.
Obecnie bez problemu można kupić świeżą cukinię. Poniżej przepis na pastę z tym właśnie dodatkiem.
Składniki:
- 400 g makaronu
- sól
- oliwa
Sos z cukinii:
- 2 cukinie
- 2 pomidory malinowe
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 łyżka oliwy
- świeże oregano
- sól
- pieprz
- parmezan
Opis przygotowania:
- Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
- Cebulę pokroić w kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, podsmażyć na lekko złotawy kolor.
- Cukinię umyć (młodych warzyw nie trzeba obierać, ładniej wyglądają i lepiej trzymają się w całości).
- Przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki.
- Dorzucić do czosnku z cebulą i podsmażać chwilę cały czas mieszając - aż cukinia lekko zmięknie i trochę się zezłoci.
- Pomidory sparzyć we wrzątku i obrać ze skórki.
- Pokroić w kostkę i dołożyć na patelnię.
- Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Zalać winem.
- Zmniejszyć płomień i na wolnym ogniu dusić wszystko do momentu, aż cukinia zrobi się miękka.
- Wymieszać, doprawić listkami świeżego oregano (można użyć suszonego - wystarczy płaska łyżeczka, przyprawę trzeba jednak dodać wcześniej, najlepiej razem z pomidorami).
- Trzymać jeszcze minutę na ogniu.
- Makaron ugotować al dente.
- Dodać sos, lekko wymieszać, wyłożyć na talerze.
- Udekorować świeżym oregano.
- Oprószyć tartym parmezanem.
Jak jesień, to grzyby! Poniżej przepyszna i aromatyczna propozycja na makaron z borowikami oraz kaczką.
Składniki:
- 400 g makaronu strigoli lub pappardelle
- 2 piersi kaczki
- 200 g borowików mrożonych
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 150 ml śmietanki 30%
- 150 ml wina białego wytrawnego
- sól
- pieprz
- majeranek suszony
- oliwa do smażenia
Opis przygotowania:
- Skórkę na kaczej piersi naciąć na krzyż (niezbyt głęboko, by nie naruszyć mięsa).
- Ułożyć na suchej, chłodnej patelni - skórą do dołu.
- Uruchomić kuchenkę i poczekać, aż wytopi się tłuszcz.
- Gdy skórka się zarumieni, obrócić na drugą stronę i smażyć przez chwilę.
- Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem.
- Przykryć i na 15 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
- Na drugiej patelni rozgrzać oliwę.
- Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę.
- Gdy się zezłoci, dodać pokrojone grzyby.
- Dorzucić pokrojony w plasterki czosnek.
- Wymieszać. Podlać winem.
- Gdy alkohol odparuje, przyprawić solą i pieprzem.
- Wlać śmietankę. Wymieszać i zredukować.
- Makaron ugotować al dente.
- Mięso wyjąć z pieca i położyć na chwilę na desce, by odpoczęło.
- Następnie pokroić w plastry.
- Makaron odcedzić i przełożyć na patelnię z sosem.
- Wymieszać i przyprawić igiełkami rozmarynu.
- Nałożyć na głęboki talerz.
- Na wierzchu ułożyć kilka plasterków mięsa.
- Udekorować rozmarynem.
Poniżej danie, które stanowi "ukłon" w stronę tych, którzy dbają o zgrabną sylwetkę.
Składniki:
- 400 g pełnoziarnistego makaronu wstążki
- 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- kilka suszonych pomidorów w oliwie
- 150 g twardego sera koziego
- rukola
Opis przygotowania:
- Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.
- Odcedzić.
- Przelać zimną wodą.
- Na patelnię wlać oliwę, podgrzać.
- Wrzucić makaron.
- Dorzucić pokrojone pomidory suszone.
- Wymieszać.
- Do miseczki wybić jajka, roztrzepać.
- Dodać zioła prowansalskie, przyprawić solą oraz pieprzem.
- Wlać do makaronu.
- Wymieszać.
- Gdy jajka lekko się zetną, wyłożyć na głęboki talerz.
- Dodać rukolę oraz płatki sera koziego.
Odnoszę wrażenie, że w naszym kraju bardzo popularne są takie dania, jak spaghetti bolognese albo lasagne bolognese. Najczęściej jemy je w restauracjach. Poniżej podpowiadam, jak zrobić sos bolognese, który może stanowić bazę do obu tych potraw.
Składniki:
- 800 g pomidorów w puszce
- 600 g wołowiny mielonej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 1½ marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 125 ml wina czerwonego wytrawnego
- 1 łyżka oregano
- 1 szczypta cukru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
- Marchew i łodygi selera naciowego pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanej oliwie.
- Wrzucić drobno posiekaną cebulę, zeszklić.
- Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko podsmażyć.
- Dodać mielone mięso (powinno być chude i lekko przesiekane).
- Smażyć na dużym ogniu, aż wołowina lekko zbrązowieje i przestanie być surowa.
- Zalać winem.
- Dorzucić drobno pokrojone pomidory, dolać sok z puszki, dodać koncentrat, przyprawić oregano. Zagotować.
- Następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze przez około 30 minut - pod przykryciem.
- Przyprawić solą i pieprzem.
Przepis na lasagne bolognese - na bazie właśnie powyższego sosu. Pyszne i sycące danie, w sam raz na jesień.
Składniki:
- makaron lasagne
- sos boloński
- parmezan
Beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2½ szklanki mleka
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
Do dekoracji:
- bazylia
Opis przygotowania:
- Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę.
- Dolać mleko i gotować do uzyskania gładkiego sosu.
- Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Dno naczynia do zapiekania posmarować sosem bolońskim, nałożyć warstwę makaronu, zalać sosem, następnie beszamelem, oprószyć tartym parmezanem i ponownie ułożyć płaty makaronu.
- Nałożyć kolejne warstwy - aż do wyczerpania składników.
- Na samej górze powinien być beszamel z serem.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 25 minut.
- Na talerzu można udekorować świeżą bazylią.
Jesienne dania z makaronem to nie tylko smakowita uczta, ale także doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych produktów. Różnorodność makaronów oraz mnogość możliwych połączeń z jesiennymi składnikami sprawiają, że każdy może znaleźć coś dla siebie - od prostych, klasycznych kompozycji po bardziej wyrafinowane propozycje.