Reklama

Jesienne dania z makaronem. Przepisy, które zawsze się sprawdzają

Jesienią zwykle stawiamy na dania, które są sycące i serwowane “na ciepło”. Można do nich zaliczyć potrawy z makaronem. Stanowią one fundament włoskiej sztuki kulinarnej, również chętnie celebrowanej na naszych rodzimych stołach.

Makarony, od spaghetti, przez wstążki tagliatelle, po delikatne farfalle (czyli nasze polskie kokardki) - wybór jest niemal nieograniczony. Jesienne dodatki, takie jak dynia, grzyby czy cukinie, idealnie współgrają z różnorodnymi formami i strukturami makaronów. 

 Pasta z cukinią

Obecnie bez problemu można kupić świeżą cukinię. Poniżej przepis na pastę z tym właśnie dodatkiem.

Składniki:

  • 400 g makaronu
  • sól
  • oliwa

Sos z cukinii:

Reklama
  • 2 cukinie
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka oliwy
  • świeże oregano
  • sól
  • pieprz
  • parmezan

Opis przygotowania:

  1. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. 
  2. Cebulę pokroić w kostkę. 
  3. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, podsmażyć na lekko złotawy kolor. 
  4. Cukinię umyć (młodych warzyw nie trzeba obierać, ładniej wyglądają i lepiej trzymają się w całości). 
  5. Przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. 
  6. Dorzucić do czosnku z cebulą i podsmażać chwilę cały czas mieszając - aż cukinia lekko zmięknie i trochę się zezłoci. 
  7. Pomidory sparzyć we wrzątku i obrać ze skórki.
  8. Pokroić w kostkę i dołożyć na patelnię. 
  9. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
  10. Zalać winem. 
  11. Zmniejszyć płomień i na wolnym ogniu dusić wszystko do momentu, aż cukinia zrobi się miękka.
  12. Wymieszać, doprawić listkami świeżego oregano (można użyć suszonego - wystarczy płaska łyżeczka, przyprawę trzeba jednak dodać wcześniej, najlepiej razem z pomidorami). 
  13. Trzymać jeszcze minutę na ogniu.
  14. Makaron ugotować al dente. 
  15. Dodać sos, lekko wymieszać, wyłożyć na talerze. 
  16. Udekorować świeżym oregano. 
  17. Oprószyć tartym parmezanem.

Makaron z borowikami i kaczką

Jak jesień, to grzyby! Poniżej przepyszna i aromatyczna propozycja na makaron z borowikami oraz kaczką.

Składniki:

  • 400 g makaronu strigoli lub pappardelle
  • 2 piersi kaczki
  • 200 g borowików mrożonych
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek suszony
  • oliwa do smażenia

Opis przygotowania:

  1. Skórkę na kaczej piersi naciąć na krzyż (niezbyt głęboko, by nie naruszyć mięsa). 
  2. Ułożyć na suchej, chłodnej patelni - skórą do dołu. 
  3. Uruchomić kuchenkę i poczekać, aż wytopi się tłuszcz. 
  4. Gdy skórka się zarumieni, obrócić na drugą stronę i smażyć przez chwilę. 
  5. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem. 
  6. Przykryć i na 15 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
  7. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę. 
  8. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. 
  9. Gdy się zezłoci, dodać pokrojone grzyby. 
  10. Dorzucić pokrojony w plasterki czosnek. 
  11. Wymieszać. Podlać winem. 
  12. Gdy alkohol odparuje, przyprawić solą i pieprzem. 
  13. Wlać śmietankę. Wymieszać i zredukować.
  14. Makaron ugotować al dente. 
  15. Mięso wyjąć z pieca i położyć na chwilę na desce, by odpoczęło. 
  16. Następnie pokroić w plastry. 
  17. Makaron odcedzić i przełożyć na patelnię z sosem. 
  18. Wymieszać i przyprawić igiełkami rozmarynu. 
  19. Nałożyć na głęboki talerz. 
  20. Na wierzchu ułożyć kilka plasterków mięsa. 
  21. Udekorować rozmarynem.

Makaron razowy z dodatkiem suszonych pomidorów

Poniżej danie, które stanowi "ukłon" w stronę tych, którzy dbają o zgrabną sylwetkę. 

Składniki:

  • 400 g pełnoziarnistego makaronu wstążki
  • 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • 150 g twardego sera koziego
  • rukola

Opis przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. 
  2. Odcedzić. 
  3. Przelać zimną wodą. 
  4. Na patelnię wlać oliwę, podgrzać. 
  5. Wrzucić makaron. 
  6. Dorzucić pokrojone pomidory suszone. 
  7. Wymieszać.
  8. Do miseczki wybić jajka, roztrzepać. 
  9. Dodać zioła prowansalskie, przyprawić solą oraz pieprzem. 
  10. Wlać do makaronu. 
  11. Wymieszać.
  12.  Gdy jajka lekko się zetną, wyłożyć na głęboki talerz. 
  13. Dodać rukolę oraz płatki sera koziego.


Sos bolognese do makaronu i zapiekanek

Odnoszę wrażenie, że w naszym kraju bardzo popularne są takie dania, jak spaghetti bolognese albo lasagne bolognese. Najczęściej jemy je w restauracjach. Poniżej podpowiadam, jak zrobić sos bolognese, który może stanowić bazę do obu tych potraw.

Składniki:

  • 800 g pomidorów w puszce
  • 600 g wołowiny mielonej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 1½ marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 125 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 1 łyżka oregano
  • 1 szczypta cukru
  •  sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

  1. Marchew i łodygi selera naciowego pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanej oliwie. 
  2. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, zeszklić. 
  3. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko podsmażyć.
  4. Dodać mielone mięso (powinno być chude i lekko przesiekane). 
  5. Smażyć na dużym ogniu, aż wołowina lekko zbrązowieje i przestanie być surowa.
  6. Zalać winem. 
  7. Dorzucić drobno pokrojone pomidory, dolać sok z puszki, dodać koncentrat, przyprawić oregano. Zagotować.
  8. Następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze przez około 30 minut - pod przykryciem. 
  9. Przyprawić solą i pieprzem.

Lasagne bolognese

Przepis na lasagne bolognese - na bazie właśnie powyższego sosu. Pyszne i sycące danie, w sam raz na jesień.

Składniki:

  • makaron lasagne
  • sos boloński
  • parmezan

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2½ szklanki mleka
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa

Do dekoracji:

  • bazylia

Opis przygotowania:

  1. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. 
  2. Dolać mleko i gotować do uzyskania gładkiego sosu. 
  3. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Dno naczynia do zapiekania posmarować sosem bolońskim, nałożyć warstwę makaronu, zalać sosem, następnie beszamelem, oprószyć tartym parmezanem i ponownie ułożyć płaty makaronu. 
  5. Nałożyć kolejne warstwy - aż do wyczerpania składników. 
  6. Na samej górze powinien być beszamel z serem. 
  7. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 25 minut.
  8. Na talerzu można udekorować świeżą bazylią.

Jesienne dania z makaronem to nie tylko smakowita uczta, ale także doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych produktów. Różnorodność makaronów oraz mnogość możliwych połączeń z jesiennymi składnikami sprawiają, że każdy może znaleźć coś dla siebie - od prostych, klasycznych kompozycji po bardziej wyrafinowane propozycje.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Przepisy Ewy Wachowicz | makaron
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy